Дуб- Костојевчанке скувале најбољи пасуљ

ByББ ГЛАС

29. август 2018. , ,
Ženska pevačka grupa iz Ivanjice osvojila prvo mestoPobednice Bele rade iz Ivanjice
Ekipa iz Kostojevića pripremila najukusniji pasulj
Pobednice u pripremanju pasulja Eko frutini Kostojevici
Стручни жири имао је тежак задатак у одабиру најукуснијег јела
Ziri za pasulj
I ove godine jedna od takmičarskih disciplina - brzo konzumiranje pasulja
Takmičilo se u brzom jedenju pasulja
Veselje na Saboru potrajalo je do kasne večeri
Kolo se igralo 20 minuta
U Dubu održan četvrti po redu Gospojinski sabor
Detalj sa Gospojinskog sabora

У организацији  Културно -уметничког друштва „Звуци Кадињаче“ из Заглавка и дубске цркве, под покровитељством Установе „Култура“ и општине Бајина Башта, у Дубу је 28. августа одржан 4. „Госпојински сабор“. Одмах треба рећи да је садржајношћу, организацијом и бројношћу посетилаца надмашио досадашње. Сабор је ухватио дубоке корене и полако постаје једна од најзанимљивијих и најпосећенијих манифестација у бајинобаштанском крају па и шире. За то заслуге понајвише припадају организаторима на чијем челу су Видан Родовановић и свештеник  Мирко Крупниковић.

-Из године у годину ова манифестација је све боља. Хвала Богу да су се овде људи састали па вам  свима захваљујем на доласку на велики празник Велику госпојину. Прилика је да  захвалим свима који су помагали цркву у Дубу прилозима и радом или на било који други начин. Без вас овај храм не би ни постојао. Кад се прича о огледалу једног села, најбоље се то може видети кроз школу и цркву. То је оно што је заједничко свима. Овим сабором  чувамо део наше традиција и историје. Желим да се лепо проведете и да нам долазите у што већем броју- рекао је свештеник цркве из Дуба Мирко Крупниковић.

Госпојински сабор има две целине које се надовезују једна на другу. У преподневним и раним поподневним часовима  одржава се такмичење у кувању пасуља и његовом брзом једењу, а потом следи надметање мушких певачких и женских група у изворном певању на бас. На крају се то претвара у опште народно весеље које траје до иза поноћи.

Комплетан програм одвијао се у порти цркве из Дуба уз присуство готово две хиљаде посетилаца,  међу којима је био и заменик председника општине Бајина Башта Петар Петровић. Почео је после служења свете литургије окупљањем такмичарских екипа у кувању пасуља. Овај пут било их је тачно 20 са подручја  општина Ужице, Бајина Башта и Братунац (Република Српска). У земљаним лонцима кувао се пасуљ такмичара, а у војничклом казану скувано је 200 литара пасуља и раздељено у 600 порција учесницима програма и њиховим гостима. За припрему војничког пасуља задужени су били куварица Милисава Јовановић из Растишта и колеге јој Велизар Максимовић из Црвице и Драгиша Радивојевић из Костојевића.

-За припремање смо користили 30 килограма пасуља, 70 килограма  сланице, сувих свињских ребара и кобасице. Од зачина додали смо бели и црни лук, бибер, со, мало вегете и паприке. Тај рецепт увек примењујемо- вели Милисава Јовановић. Чињеница да је у великом шатору за учеснике и госте пасуљ просто разграбљен показује мајсторство куварске екипе.

Жири, у коме су били Милош Милошевић, члан Асоцијације кувара Србије, Милета Крупниковић из Ариља, прошлогодишњи победник Пасуљијаде у Дубу и Анђелко Коларевић из Ивањице,  прво место  доделио је женској екипи “ Еко фрутини“ из Костојевића.

– Нисмо очекивале да ће баш наш пасуљ бити најбољи у јакој конкуренцији. Победа нас је обрадовала и задужила да се још боље припремио за следећу годину. Биле смо недавно на Преображењском котлићу у Рогачици где смо у припремању рибље чорбе освојиле награду публике.- истиче капитен екипе Зорица Цонић. Друго место поделиле су екипе „Пекара Васић“ из Бајине Баште и „Сала код Раша“ из ужичког села Волујца.

– Ми смо скували четири лонца пасуља. За многочлану екипу и наше госте испекли смо јагње и прасе и припремили неколико буради из кога смо точили пиво. Кад нас је на првом месту дружење. Није лоше што смо освајањем другог места показали да знамо да скувамо и добар пасуљ-кажу вође екипе Недељко Симић и Мирослав Васић. Треће место поделиле су екипе „Дружина Глигоријевић“ из Злодола и  „Аматери“ из Пилице. Предводли  су их Љиљана Радосављевић и Маја Јовановић.

Занимљиво је било и надметање у брзом једењу пасуља. У конкуренцији деце победио је Иван  Радојичић из Бајине Баште. Друго и треће место припало је његовим суграђанима Вељку и Луки Чолић. Са тек навршене две године, најмлађи учесник био је Бајинобаштанин Марко Чолић. У конкуренцији одраслих победник је  Драган Спасојевић из Јеловика. Дражен Бабић из Костојевића био је други, Милан Гавриловић из Дуба трећи.

–   Први пут сам на овом такмичењу.  Дошао сам да радим код организатора као конобар па сам искористио прилику да се опробам у брзом једењу пасуља. Изненадио сам све, али и себе освајањем првог места-вели  Драган Спасојевић.

Такмичење у певању на бас окупило је 22 мушке и 8 женских изворних певачких група са подручја западне Србије и Републике Српске. По одлуци стручног жирија, у коме су били Видоје Богдановић, професор музичке културе, Раде Марковић, истакнути музичар и Зоран Новаковић, представник организатора, победник у мушкој конкуренцији је група „Занатлије“ из Ужица. Друго место заузела је група „Кадињача“ из Буара , треће „Српски божур“ из Рибашевине. Назив најбољег солисте припао је  Миодрагу Ћурчићу из ивањичке групе  „Оморика“. У женској конкуренцији најбоља је била група „Беле раде“ из Ивањице. Друго место поделиле су „Распеване Пожежанке“ и „Бисери Моравице“ из Ивањице. Треће место такође је подељено између група „Треће доба“ Косјерић и  „Филигран“ из Зрењанина. За најбољег солисту проглашена је Вања Ђурошевић из зрењаминске групе. Награда за најлепше отпевану песму освојила је мушка изворна група „Сложна браћа“ из Рогачице. Награда публике отишла је „Ужичанкама“ из Ужица. По оцени жирија  најизворније певање имале су групе из Републике Српске, „Свети Ђорђе“ из Српског Горажда, „ Српски соколви“ из Војковића, „Раде Јамина“ из Вишеграда и група „Брезик“ из Доње Ражане код Косјерића.  Награда за најоригиналнији сценски наступ припала је КУД  „Филип Вишњић“ из Братунца. По завршетку такмичења, повело се велико коло које је трајало 20 минута. За најбољу играчицу проглашена је Драгана Ћосић из Волујца. Она је за награду добила златник.

Народно весеље трајало је до зоре под шатром Драгана Стаменића  где су госте забављали сјајна браћа Зоран и Владан Стојић . О 4. „Госпојинском сабору“,  председник Организационог одбора Видан Радовановић је рекао: За нас је битно да је све протекло  без проблема. Трудимо се да сваке године манифестација буде боља и привлачнија за учеснике и публику. Осим такмиечња у кувању пасуља, његовом брзом једењу и певању изворних група, на позорници су своје умеће показали  Културно- уметничка друштва из Малог Зворника и „ Клуб три“ из Ужица. Здравицу је говорио Драгољуб  Стојановић, шаљиву песму Светозар Алексић. Сестре Секулић отпевале су песму „Сини сунце са Косова“. Из вика су певали представници Прибоја и Нове Вароши. Свирао је трубачки оркестар Миленка Филиповића из Ужица. Наступио је и хармоникаш Драган Поповић Курузлија. Мислим да је ова манифестација највећа у општини Бајина Башта изузимајући Дринску регату.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest