ББ времеплов 1984-1985. Градња Робне куће и Трга

Завршни радови на Тргу и Робној кући у Бајиној БаштиЗавршни радови на Тргу и Робној кући у Бајиној БаштиЗавршни радови на Тргу и Робној кући у Бајиној Башти

Средином осамдесетих година прошлог века, по замисли и пројекту београдског архитекте Томислава Марковића ( дуго година главни урбаниста за општину Бајина Башта ) започет је велики инвестициони и грађевински подухват – изградња Робне куће Београд и истовремено уређење градског трга у Бајиној Башти. На овом обимном послу ангажовано је више извођача а за генералног извођача одабран је ГРО Радник ООУР Бајина Башта.

Данас звучи као научна фантастика да су комплетни радови на ова два објекта завршени за нешто више од годину дана. Започети су крајем јула 1984. а окончани и предати на употребу  у септембру наредне, 1985. године, тачније 12. септембра  када се обележавао Дан општине.

Писани траг о овоме налазимо у штампаним медијима и публикацијама.

Дилеме више нема – гради се Робна кућа, наслов је из листа „Бајина Башта“  јун-јул 1984. У тексту се наводи да је председник СО  Стојан Тутић у име Скупштине општине  а по добијеном овлашћењу   13.јула 1984. године са Робним кућама Београд потписао уговор о градњи Робне куће у Бајиној Башти. Тутић је о потписивању уговора обавестио делегате СО и навео да ће овај објекат бити завршен најдаље за годину дана.

У истом  гласилу ( септембар 1985.) најава програма обележавања Дана општине „За празник нови објекти“ -. Бајина Башта добија на дар три вредна објекта- Робну кућу Београд, Сабирни центар за лековито биље и Пастрмски рибњак у Перућцу.

Лист „Бајина Башта“  у броју октобар 1985. опширно извештава  о  Дану општине који је  протекао, стоји у наслову  “У знаку нових објеката и културних манифестација“. „Централни  део прославе био је 12. септембра. Почео је отварањем дугоочекиваног савременог објекта – Робне куће „Београд“. Гостима је показан нови и пространи трг који даје ново лице граду и који представља изузетно урбанистичко решење“

О градњи Робне куће и уређењу Трга сведоче и ове фотографије.

Робна кућа у Бајиној Башти у изградњи
Робна кућа у Бајиној Башти у изградњи

Градња Трга 1984-85.

 

Бајину Башту је, док су радови трајали, често посећивао тадашњи генерални директор Робних кућа Београд и један од најуспешнијих привредника у бившој Југославији  Милош – Мишо Слијепчевић.

гРАДЊА рОБНЕ КУЋЕ бЕОГРАД

На слици  Слијепчевић са општинским руководством , с лева на десно: Зоран Миливојевић, Петар Севић, Владета Читаковић, Милошева супруга Љиљана Слијепчевић,  Милош Слијепчевић, Стојан Тутић ( председник општине Бајина Башта) , Раде Кнежевић и Милорад – Мићо Мандић.

  Забележио: Р.Б.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest