Самоуки инструктор Милош обучио хиљаде скијаша

Милош Злопорубовић са групом скијаша почетникаМилош Злопорубовић са групом скијаша почетникаМилош Злопорубовић са групом скијаша почетника

 

У прелепом Дечјем одмаралишту Митровцу на Тари не зна се кад је лепше, да ли зими, или лети. Због тога је оно увек добро попуњено. И старији воле да дођу на Митровац. Многи су ту и околини саградили викендице које више личе на велике виле и често их изнајмљују гостима међу којима су Београђани и Новосађани најбројнији. Научно је потврђено да су тарски ваздушни услови, у склопу четинараских и зимзелених шума са цветним ливадама, врло делотворни за организам, нарочито кад су у питању плућа и малокрвност.

Милош Злопорубовић из Перућца  пре десет година дошао је на Митровац и ту има тезгу за продају сувенира. Касније је саградио леп полумонтажни објекат у коме држи сувенире и опрему за скијање и бициклизам.

– Увидео сам да су овде услови за скијање, нарочито за почетнике,  одлични и да бројна деца из Дечјег одмаралишта желе да се опробају на скијама. Одлучио сам да набавим 50 пари скија са комплетном опремом и да оформим малу школицу скијања. После сам монтирао и мини жичару. У сезони најмање хиљаду деце користи услуге наше скијашке школице- каже Милош Злопорубовић.

Sa jednog casa obuke za skijanje
Са једног часа обуке за скијање
Практична настава: Милош показује како се користи
Практична настава: Милош показује како се користи скијашка обућа

На питање где је научио тако добро да скија Милош каже:

– Самоук сам, нисам имао инструкторе. Учио сам скијање на овим тарским и перућачким врлетима. Кад ме виде како возим, нико не верује да нисам био активан спортиста скијаш у неком клубу. Део мог знања преносим на почетнике. Успевам за неколико дана да их оспособим да могу сами да скијају на мање захтевним стазама. Има пуно исте деце која по неколико година долазе у Дечје одмаралиште на Митровцу где сам их научио да скијају и сваки пут дођу да од мене изнајме скије. Изнајмљивање скија са дневном обуком наплаћујем 500 динара- вели Злопорубовић.

Кад дође крај зимске сезоне, Милош Злопорубовћ скије и скијашку опрему оставља у магацин, а започиње припреме за пролећну, летњу и јесењу сезону. У том периоду корисницима Дечјег одмаралишта изнајмљује бицикле. Каже да је интерес много мањи у односу на скије, али да и ту има посла за њега.

                                                                           Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest