У хидроелектрани „Бајина Башта“ и ХЕ „Зворник“ у току ревитализација агрегата, држава издвојила 70 милиона евра. Завршетак радова до 10. октобра. У плану и обнова реверзибилне ХЕ

 

У ХИДРОЕЛЕКТРАНИ „Бајина Башта“ у току је велики ремонт агрегата К1 који треба да буде завршен до 10. октобра. Због тога што су део „Дринско-лимских хидроелектрана“, које учествују у укупној производњи електричне енергије у Србији са девет одсто, држава је издвојила 70 милиона евра за сређивање ових, али и хидропостројења у Зворнику.

Микајло Злојутро, директор за производњу електричне енергије огранка „Дринско-лимских хидроелектрана“, каже да је у питању ремонт „Бајине Баште“, први после ревитализације која је завршена 2009. године.

– У обавези смо да се након што одради 50.000 сати обаве ревизија и преглед опреме. Досадашњи резултати испитивања и прегледа су више него задовољавајући. Показало се да смо добили квалитетне агрегате којима је продужен радни век, а истовремено им је повећана и снага, са 90 на 105 мегавата – каже дирекор.

Злојутро истиче да уколико се говори о огранку „Дринско-лимских хидроелектрана“, важно је напоменути да је у хидроелектрани „Зворник“ већ урађена ревитализација агрегата један и два.

– У току је ревитализација агрегата три која ће се завршити у децембру. Очекујемо ремонт четвртог агрегата следеће године, и на тај начин бисмо обновили целу електрану у Зворнику. Истовремено, сваки агрегат ће добити појачање снаге са 24 на 30 мегавата – објашњава директор.

Дринско-Лимске ХЕ -ремонти
РЕмонти у РХЕ Бајина Башта

Он најављује и ревитализацију реверзибилне хидроелектране, која би требало да почне 2021. године. То би била њена прва озбиљна обнова, након што је 1982. године пуштена у рад.

                                                                                        Извор: Вечерње новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest