Национални парк Тара -УРУЧЕНЕ  НАГРАДЕ  ЗА НАЈБОЉЕ ПОСЛОВНЕ ИДЕЈЕ

Награђени аутори најбољих предузетничких идејаАутори три најбоље предузетничке идеје са директором НП ТАРА Драгићем Караклићем
Свечаност поводом проглАШЕЊа најбиољих предузетничких идеја
Пригодна свечаност у НП Тара поводом проглашења најбољих радова

На скромној свечаности 11. априла  у Центру за посетиоце Националног парка Тара у Бајиној Башти обављена је презентација најбољих идеја за пословање блиско природи приспелих на конкурс у оквиру пројекта Еко карста, чији је суфинансијер Евроска унија, а реализује се у Аустрији, Мађарској, Румунији, Хрватској, Словенији, Босни и Херцеговини и Србији.Уједно су додељене награде за три најбоље идеје и са њиховим предлагачима потписан је уговор о реализацији.

-Пословање блиско природи има за циљ унапређење одрживог рада, подстицање очувања биодиверзитета и повећање броја предузетника који доприносе очувању биолошке разноврсности у заштићеном простору какав је Национални парк Тара. Ово је један од више пројеката којима желимо да сачувамо природу а да људи остану на том заштићеном подручју и користе све његове предности- каже директор НП Тара Драгић Караклић.

НП Тара, уговори са награђеним ауторима
Потписивање уговора са ауторима најбољих радова

На конкурс је пристигло 11 пословних идеја. Оцењивао их је жири у коме су били представници Завода за шуме Словеније, који је и носилац Еко карст пројекта који се реализује у 7 земаља, словеначке фирме Завита, Глобалног фонда за природу из Немачке, Регионалне развојне агенције „Златибор“ из Ужица и Јелена Божовић, новинарка Радио -телевизије Србије.

-Жири је највише бодова, 174 дао пословној идеји коју је предложио Милош Јовановић из тарског села Растишта.  Другопласирана идеја Милоша Стевановића из Јагоштице имала је 166, а трећепласирана Удружења грађана „Биос“ из Бајине Баште 165 бодова. Одабране пословне идеје награђене су са 1000, 600 и 400 евра. Још три, као награду, имаће бесплатан пут и боравак у Словенији где ће током два дана упознати се са тамошњим предузетничким пројектима у заштићеним деловима природе-каже Маријана Јосиповић, референт за заштиту природе у НП Тара, руководилац пројекта Еко карста за Србију.

Првонаграђена идеја Милоша Јовановића односи се на органску производњу меда, пчелињег отрова и коришћење пчела у апи терапији намењеној особама које имају проблема са депресијом и дисајним органима.

-Имам 80 кошница. Органском производњом меда бавим се неколико година. Сада желим да је проширим и започнем рад са пчелињим отровом чија вредност на западном тржишту достиже и до 60 хиљада евра за килограм. У плану је и израда кућице са две просторије у којима ће бити по четири кошнице које ће служити у апи терапији. Корисници ће имати инхалисање тако што ће помоћу апарата удисати ваздух директно из кошнице са пчелама- истиче Милош Јовановић.

Другопласирана идеја Милоша Стевановића односи се на сушење аутохтоног воћа са Таре и прављење од њега пекмеза. Трећепласирана идеја УГ „Биос“  везана је за производњу сапуна од искључиво природних материја који потичу са Таре.

Према речима Ранка Милановића, руководиоца службе за туризам и информисање при НП Тара, биће реализована и идеја Милана Матијашевића из Заовина која није у функцији одрживог пословања у заштићеном простору већ се односи на уређење шетне стазе од насеља Секулић па до језера Заовине. Те послове обавиће НП Тара.

 Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest