Заштита меда са Таре – Анализа показала одличан квалитет

Проф. др Небојша НедићПроф. др Небојша НедићПроф. др Небојша Недић

Пре две године покренута је иницијатива да се меду са Таре заштити његово географско порекло. У јануару ове године ,  у сали Скупштине општине Бајина Башта,  одржан је скуп пчелара из сва три бајинобаштанска удружења. Учешће су узели доктор пчеларства професор Небојша Недић, Никола Дамњановић и Нена Николић, дипломирани инжењери пољопривреде. Они су саопштили резултате анализе меда од 26 произвођача .

Inzenjer Nikola Damnjano
Инж. Никола Дамњановић
Са скупа бајинобаштанских пчелара
Са скупа бајинобаштанских пчелара

– Пољопривредна служба при општини Бајина Башта финансирала је анализу меда 26 пчелара са њеног подручја које добрим делом припада планини Тари. Реч је о ливадском меду кога смо испитивали у лабораторијама у Београду и Новом Саду. Једна анализа се односила на физичко- хемијске оцене, друга на полен. Резултати су показали да је мед са Таре одличног квалитета са минималним садржајем влаге, сахарозе и максималном количином ензима у односу на важећи правилник о квалитету меда у Србији. Мед садржи нектар и полен из три обавезне фамилије биљака и још 12 фамилија које су значајно учествовале у анализираним узорцима. Оно што посебно одликује ливадски мед са Таре је његов квалитет и разноликост- каже др професор Небојша Недић.

Раде Марјановић, професионални пчелар
Раде Марјановић, професионални пчелар

          Очекује се да ће послови око заштите географског порекла ливадског меда са Таре бити завршени за годину дана. Упоредо ће почети припреме за заштиту  багремовог меда са истог подручја.

– Захваљујући квалитету, потврђеном обављеним анализама и заштити географског порекла, мед са Таре постаће робна марка и имаће сигурно већу цену. Иначе, подручје Таре је врло погодно за органско пчеларање јер је реч о незагађеном простору. Такав мед, кога за сада производи само Милош Јовановић, имаће цену за 20-30 посто већу у односу на класичну производњу- каже професионални пчелар, председник Удружења пчелара Оморика, Раде Марјановић.

                                                                                        Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest