Речица Рача добија ново корито измештањем њеног тока у дужини од 250 метара. Прву фазу радова,  која је окончана,  помогла Европска унија са 30 милиона динара

 

Градско купалиште на ушћу речице Раче у Дрину коначно ће бити у правој функцији. Радови на његовом сређивању почели су пре две године по пројекту Института „Јарослав Черни“ из Београда. Сада је потребно урадити пројекат за другу фазу радова. У ту сврху 19. марта у Бајиној Башти боравили су представници тог Института где су са председником општине Радомиром Филиповићем, директором Туристичке организације „Тара-Дрина“ Дејаном Млађеновићем и њиховим сарадницима из Комуналног предузећа 12. септембар и ХЕ „Бајина Башта“, разговарали о наставку радова на купалишту Рача.

Уређење купалишта Рача
УВИД У ПРОЈЕКТНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ Ушће речице Раче у Дрину имаће нови изглед

-Дошли смо да са руководством општине разговарамо о пројекту за другу фазу који подразумева регулацију реке Раче са њеним измештањем из садашњег тока. Прва фаза је реализована средствима Фонда прекограничне сарадње. Купалиште ће остати у целини, од бране до моста  који води на плато где се одржавају концерти током Дринске регате. Купалиште  може се сматрати за базен на отвореном. Било је предлога да се река Рача пропусти кроз купалиште, али смо дошли до закључка да је боље решење са њеним измештањем у дужини од око 250 метара. Она ће добити своје ново корито спољним ободом поменутог платоа. Тако ће купалиште са платоом чинити целину на којој ће бити места и за неке друге спортско- рекреативне и туристичке садржаје- каже Милутин Стефановић из Завода за уређење површинских вода „Јарослав Черни“.

Радови на плажи Рача
Радови  се изводе по пројекту Института „Јарослав Черни“

Вредност пројекта друге фазе биће око два милиона динара, а сами радови коштаће, према првим проценама, око 40 милиона динара.

-Прва фаза купалишта на Рачи је завршена. Били смо на конкурсу код Европске канцеларије у Србији. Европска унија је нас помогла са око 30 милиона динара. Тако смо платили радове прве фазе. Стручњаци Института „Јарослав Черни“ предложили су нам измешатње дела корита реке Раче што је уједно јефтиније и боље за само купалиште. Потрудићемо се да за овогодишњу летњу сезону реку Рачу усмеримо у Дрину преко постојећег јаза. Купалиште ћемо пунити чистом водом из реке Дрине.  Завршетком радова, имаћемо једно од најлепших и највећих купалишта у Србији- истиче председник општине Радомир Филиповић.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest