У Рачи започета градња Музеја ћирилице

Радови на Музеју ћирилице у РачиРадови на Музеју ћирилице у РачиРадови на Музеју ћирилице у Рачи

Да Бајина Башта истински постаје Град ћирилице, потврђује и почетак радова на изградњи Музеја ћирилице, у оквиру будућег комплекса Дома ћирилице, у Рачи. Овоме је претходило доношење Декларације о заштити ћирилице од стране Скупштине општине Бајина Башта, оснивање Ћириличне баштине са бројним пригодним манифестација, изградња Парка ћирилице у центру града и покретање Ћириличне бициклијаде.

Министарство културе Републике Србије суфинансира градњу Музеја ћирилице у Рачи са 17 милиона динара. Општина Бајина Башта та средства је добила после  поднетог пројекта  на конкурсу “ Градови у фокусу 2023“ .  Тим конкурсом Министарство културе  желело је да подстакне развој културе у локалним самоуправама. Руководилац пројекта Дом ћирилице је Синиша Спасојевић, главни иницијатор активности на заштити ћирилице у општини Бајина Башта.

Музеј ћирилице биће смештен у Рачи у реконструисаној тамошњој згради  основне школе која одавно не ради. Налазиће се неколико километара од чувеног манастира Рача који је својевремено био центар српске књижевности са преписивачком школом. Извођач радова је фирма Хидромакс ББ из Бајине Баште.

Радови на Музеју ћирилице у Рачи
Радови на Музеју ћирилице у Рачи

Поводом почетка радова, у Рачи је  24. августа одржана конференција за медије на којој су говорили председница општине Бајина Башта Весна Ђурић, руководилац пројектног тима  Дом ћирилице Синиша Спасојевић, члан Националног савета за културу Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице, Милош Јелисавчић, главни урбаниста општине Бајина Башта и представник фирме Хидромакс ББ Дарко Тешић, дипломирани грађевински инжењер, шеф градилишта.

Весна Ђурић:

Председница Весна Ђурић

-Овог месеца почела је реконструкција школске зграде у Рачи  у којој ће бити смештен Музеј ћирилице. Драго нам је што је Министарство културе препознало значај нашег пројекта и определило средства. Општина је издвојила четири милиона динара и још 600 хиљада динара за пројекат партерног уређења. На овоме нећемо стати. Идуће гдоине  намеравамо да обавимо реконструкцију још једног објекта који ће служити као смештајни капацитет у оквиру комплекса Дом ћирилице.

Жељко  Марковић:

Конференција за новинаре , Рача, Музеј ћирилице, почетак радова

-Није случајно Рача препозната као чаробна нит, која није само нит нашег описмењавања него нит наше државности: Ту је манастир Рујно где је штампана прва књига, па даље низ Дрину стижемо до Новог Горажда где је штампана прва књига у данашњој Републици Српској све до Цетиња, места где је штампана прва књига Срба у Црној Гори. Почетак ових радова је и почетак обнављања сећања на дужину трајања нашег писма и државе.

Синиша Спасојевић:

-Изградња Музеја ћирилице је прва фаза  у оквиру  планираног комплекса Дома ћирилице. Визија пројекта је да на основу  историје неговања и очувања  српског писма у Рачи, кроз труд чувених  калуђера преписивача, чување Мирослављевог јеванђеља  у манастиру Рачи  као и већ предузетих бројних активности  у Бајиној Башти  на заштити ћирилице,  овај Дом буде  нова културна институција  у корист  очувања ћирилице  и представљања вредности нашег писма , али и развоја  културе и туризма у овом делу Србије. У оквиру Дома ћирилице, осим Музеја ћирилице, планирају се и други садржаји као што су сликарске и вајарске колоније ,школа калиграфије, представе, музички програми и слично. То ће умногоме обогатити културни живот на подручју  општине.

Милош Јелисавчић:

Рача ,зграда за наредну реконструкцију-
Зграда за наредну реконструкцију

-Општина је обезбедила средства за партерно уређење простора. У току је израда пројекта за реконструкцију објекта преко пута школске зграде која ће бити саставни део комплекса Дома ћирилице. Овде постоји општинско земљиште на коме се планира градња смештајних објеката.

Дарко Тешић

-Кренули смо са мењањем кровне конструкције и постављањем нове  електро инсталације. Следи промена столарије и  постављање нове фасаде као и уградња водоводне инсталације. Радови се одвијају по планираној динамици  па очекујемо да ће све предвиђено бити завршено до краја ове године.

М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest