Председник Републике Србије Александар Вучић недавно је најавио да ће држава издвојити преко две милијарде евра за потребе решавања водовода и канализација у локалним срединама. Општина Бајина Башта жели да направи више пројеката на основу којих се могу добити та средства. У претходним годинама усепшно је то чинила и била међу првима у достављању пројеката који су оцењени као ваљани и на основу којих су повлачена значајна средства. Тако, на пример, пре две године Република Србија је издвојила 300 милиона динара за водоводе. Од те цифре општина Бајина Башта добила је око 100 милиона динара за водовод у Бачевцима и канализацију у Пилици, а сви остали заинтерсовани су повукли још толико. Сто милиона републичких средстава је остало те године неутрошено.


-Желимо да на време урадимо квалитетне програме који ће моћи да донесу средства у нашу општину. У том циљу формирали смо Општински тим за израду пројеката у кога смо уврстили истакнуте људе из струке. Разговарали смо и о приоритетима и сложили се да је неопходно из више разлога, а нарочито туристичких и еколошких, решити питање изливање канализације у Дрину код ресторана Студенац. На том делу Дрине налази се, сада већ у светским размерама, чувена кућица на Стенчици. Жеља је да тај читав простор што пре уредимо. Неке радове смо обавили. Постављен је Видиковац за сликање и посматрање кућице на Стенчици, радимо на формирању марине за чамце- каже председник општине Радомир Филиповић.
Општински тим за израду пројектне документације као други приоритет уврстио је завршетак започетих радова са Србија шумама на уређењу наставка кеја од Кланице до ушћа речице Пилице у Дрину. У плану је разрешење питања воде за пиће у Вишесави и деловима Таре где се осећа туристичка експанзија. Очекује се да ће на Соколини нићи ново дечје одмаралиште. Један инвеститор је заинтересован да ту сагради хотел и ресторан за 150-оро деце. Планира се стављање школе у Заовинама у туристичке сврхе, тачније, њено претварање у дечје одмаралиште.
-Садашња гарнитура, која врши локалну власт, успела је да у граду санира 12 километара водоводне и канализационе мреже. У свим улицама у којима радимо, комплетно разрешавамо питање водовода и канализације, али и кишне канализације- истиче председник општине Радомир Филиповић.

                                                                                   ТИМ ЗА ПРОЈЕKТЕ
На првом састанку Општинског тима за израду пројеката утврђен је његов састав. На челу је Дарко Милосављевић. Уз њега су Живко Николић, Милан Шкрњић, Мирослав Јосиповић, Дејан Филиповић, Мира Милутиновић, Милош Јелисавчић, Радомир Филиповић, Зоран Марковић и Милан Јосиповић.

                                                                                        Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest