Трагом одборничког питања: ПУ „Невен“- Не радимо ништа без сагласности оснивача

ПУ Невен - Бајина БаштаПредшколска установа "Невен" Бајина Башта ФОТО Википедиа

             На  претпрошлој 13. седници СО Бајина Башта одборник Владе Радовановић поставио је  питање са више сегмената који се односе на ПУ Невен. Он је најпре замерио тој установи што је повећала месечну цену по детету за 1.000 динара уз напомену да је за тако нешто потребна сагласност оснивача, то јесте општине Бајина Башта. Трагом тог одборничког питања, посетили смо ПУ Невен и ево шта на то каже директорка Весна Лештаревић:

ОдборникВладе Радовановић
Одборник Владе Радовановић
ПУ Невен Весна Лешгтаревић
Директорка ПУ Невен Весна Лештаревић

–  Не радимо ништа без сагласности оснивача. Општина има право на то. Учешће општине у цени, која се плаћа је 76,67 посто, а родитеља 23,33. У цену коштања улази исхрана деце са три оброка, васпитно- образовни рад запослених, грејање, средства за хигијену и све друго што је потребно за фунционисање вртића.

             Одборник Радовановић замерио је  што имате групе деце узраста 1-2 године са по 39-оро деце.

-Немамо тако бројне групе. Имамо их две. У једној је 19,  а у другој је 23 деце. То је више од предвиђеног лимита. Свесно смо га пробили из жеље да изађемо у сусрет родитељима и да самим тим повећамо запосленост. Нетачна је тврдња одборника Радовановића да због бројности његово дете не стиже да руча. Стиже као и сва друга деца-истиче директорка Весна Лештаревић.

         Одборник Радовановић питао је зашто нема иницијативе да се догради вртић или да се запосли још два радника.  На ту тврдњу директорка вели:

-Ми смо, заједно са општином, припремили документацију за доградњу две учионице које ће коштати са опремањем близу 10 милиона динара. У јануару ћемо учествовати на конкурсу. Имамо информацију од Канцеларије министарке Славице Ђукић Дејановић да за такве сврхе има довољно средстава па очекујемо и да их добијемо по завршеку конкурса. Морам да кажем поштованом одборнику Радовановићу да вртић има довољно кревета и столица у јасленим, а и свим другим групама. Његова тврдња да их немамо није тачна.

      Одборник Владе Радовановић у једном сегменту свог одборничког питања истиче да је чуо од запослених у тој установи да ће да туже општину за нека средства која је дужна да им плати. Ради се о неких 6 процената.

– На ранијим састанцима  Синдиката наше установе било је говора  да се тужи општина због умањења зарада од шест посто.  Од ње и директорице смо добили информацију да за исплату сагласност није дало Министарство финансија. Док је диркторка била на недавном одмору, ми смо имали још један састанак на коме се чула идеја да се ангажује адвокат како би помогао да се исплате средства која смо тражили-каже председница Синдиката у Предшколској утанови Невен Зорица Вукашиновић.

Председница Синдиката ПУ Невен Зорица Вукашиновић
Зорица Вукашиновић, председница Синдиката Невена

По повратку са одмора директорка је сазвала састанак запослених.

-На њему сам објаснила да општина није кочница, већ да то зависи од Министарства финансија. Донели смо одлуку да делегација Вртића оде у општину и информише се о томе. На састанку у општини речено је да су захтев за средства  Министарству финансија заједнички упутили  Предшколска установа Невен и општина.  У међувремену је стигао позитиван одговор па ће се исплатити све оно  што припада запосленима- вели диркторка Лештаревић.

            На примедбу  одборника Радовановића да је постојао некакав правилник  о томе како су нека деца примљена, односно која нису примљена у вртић, њен руководилац каже:

-Постоји правилник  о пријему деце. Ја сам, уз сагласност оснивача, повећала број примљене деце из разлога да се што више  удовољи оправданим захтевима родитеља и да се повећа број запослених.  Уосталом, и одборнику Радовановићу смо изашли у сусрет кад је он имао проблем. Желим да кажем да велику захвалност дугујемо општини за њено максимално улагање у нашу установу. Срећни смо што деца уживају у овом вртићу који је проглашен за најбољи у Златиборском округу.

                                                                                                      М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest