Теофил Панчић и Башта фест добитници награда Фондације „Тања Петровић“

Фестивал Башта фест добитник Фондације Тања Петровић

 

Новинар Теофил Панчић добитник је награде Фондације „Тања Петровић“ за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима. Специјалну плакету за ентузијазам добио је филмски фестивал „Башта фест“.

Управни одбор овако образлаже избор Теофила Панчића: „Чак и када пише о политици, он пише о култури, у рецензијама књига говори нам о тренутку у ком живимо, у позоришним критикама подсећа нас шта се налази иза кулиса, када објашњава неки феномен, разобличи нас какви јесмо“

За Панчића је култура, како се истиче, полазиште са којег се свет око нас посматра и дефинише.

„Он говори као што и пише – јасно, директно, утемељено, паметно. Када за сто година неко буде хтео да зна шта се догађало, читало или писало на овим просторима, најтачније описе моћи ће да нађе баш у Теофиловим речима“, наведено је у образложењу.

Специјалну плакету за ентузијазам Фондација, због изузетног ангажмана и квалитетног програма, ове године додељује младим организаторима „Башта феста“ у Бајиној Башти. 

 

Фестивал Башта фест

Башта фест: Биоскопско платно под ведрим небом

 Шта је Башта фест?

„Башта фест“ је интернационални фестивал кратког играног филма, која се одржава сваког првог викенда у јулу и траје четири дана. Главни програм овог фестивала је такмичарског карактера и њихову организацију воде селектори фестивала, редитељ Никола Љуца и уметничка директорка Маја Шуша. За избор награђених ученика задужен је трочлани жири Башта феста који чине афирмисани аутори и уметници из области филма.

Награде, статуете у облику шишарке, додељују се за: најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), најбољу мушку и женску улогу (Златна интерпретација), најбољи сценарио (Златна инспирација), као и две специјалне награде. 

„Башта фест“ додељује и награду „Баш та част“ за изузетан допринос у промоцији Бајине Баште и читаве регије.

Све пројекције на „Башта фесту“ су бесплатне и већи део филмског програма одржава се у ноћним часовима, под ведрим небом, а тренутно постоје три локације: парк „Борићи“, језеро Перућац и биоскоп „Влаја“.

 Фондација „Тања Петровић“

Фондација „Тања Петровић“ основана је у знак сећања на прерано преминулу Тању Петровић, која је као новинар, уредник и аутор у редакцијама културе, издавачким кућама и као градски секретар за културу, свој професионални живот посветила овој области и њеном медијском промовисању.

Досадашњи лауреати су филмски и књижевни критичар Милан Влајчић, радијски аутор Жикица Симић, уредница и ауторка емисије „Трезор“ Бојана Андрић, новинар, рок критичар и публициста Петар Пеца Поповић и теоретичар, позоришни критичар и уметнички директор БИТЕФ-а Иван Меденица.

Награда се бити уручена 28. фебруара у Југословенској кинотеци.

 Извор: Франкфуртске вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest