„Светионик знања“ бајинобаштанским гимназијалцима

ByББ ГЛАС

13. октобар 2022.
Гимназијалци након проглашења за победнике на свечаности у ЧачкГимназијалци након проглашења за победнике на свечаности у ЧачкуГимназијалци након проглашења за победнике на свечаности у Чачк

Четворочлана екипа Гимназије „Јосиф Панчић“ из Бајине Баште  победник је овогодишњег такмичења  средњошколаца у прављењу пројекта на задату тему ,од стране Министарства омладине и спорта  Републике Србије , у оквиру акције „Светионик знања“ која је почела пре шест година.

-Учествовало је 15 екипа из исто толико општина и градова. Нама је задата тема била везана за екологију.  Наш пројекат назвали смо БАШ ТАј корак. Желели смо да њиме подстакнемо људе да се што више крећу и чувају здравље уз помоћ природе. Помоћ нам је пружила Канцеларија за младе из Бајине Баште на челу са Петром Нешковићем – каже  Александар Миловановић, ђак 4. разреда  Гимназије „Јосиф  Панчић“. Уз њега, у екипи био је његов вршњак Немања Јовановић и ученице 3. разреда исте школе Александра Секулић и Анђела Јеринић.

Уз помоћ анкете гимназијалци су сазнали да грађани мало користе вожњу бициклом из разлога што немају где да га паркирају. То им је дало идеју да  ураде пројекат за паркирање 100 двоточкаша на 10 локација у граду са исто толико бицикли. Запажено је да грађани лети мање шетају Главном градском улицом  јер нема довољно хладовине. Гимназијалци су покренули иницијативу да засаде 20 садница дрвета и тако направе већу хладовину. Дали су и предлог да се Главна улица за саобраћај затвара од 16 часова уместо 17 како је то сада.

У плану је едукација по школама  о важности пешачења за здравље.

Петар Нешковић Канцеларија за младе
Петар Нешковић Канцеларија за младе

– У ту сврху биће организовано такмичење у прављењу и бројању пешачких корака. Трајаће 21 дан колико је оптимално време да се стекне навика за пешачење. Три лица, која буду имала најбоље резултате,  добиће по бицикл – вели Петар Нешковић, челник Канцеларије за младе.

ПРИЈЕМ У ОПШТИНИ

Gimnazijalci u opstini

Поводом освајања првог места у акцији „Светионик знања“ председница општине Бајина Башта  Весна Ђурић примила је победничку екипу  из Гимназије “ Јосиф Панчић“. Гимназијалци су је обавестили да им је победа донела 250.000 динара за реализацију властитог пројекта. Председница им је честитала  успех и дала пуну подршку њиховим активностима. Нагласила је да јој је велика част и задовољство што су бајинобаштански ђаци били победници и што ће покренути активности од значаја за грађане.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest