Музеј ћирилице у Рачи

Завршена је прва фаза изградње првог српског Музеја ћирилице, финансирана од државе као пројекат националне важности. Планирано је да предстојећим радовима тај Mузеј добија поставку и додатне садржаје и тако постане кључни део комплекса будућег Дома ћирилице у Рачи код Бајине Баште. О томе Синиша Спасојевић, руководилац пројекта „ Дом ћирилице“ и иницијатор  бајинобаштанских активности на заштити  и неговању ћирилице каже:Sinisa Spasojevic

-У децембру минуле године су окончани радови на комплетној реконструкцији зграде некадашње школе у Рачи и њеном претварању у објекат погодан за музејску делатност. Радови су у највећој мери финансирани од стране Министарства културе Републике Србије, кроз програм „Градови у фокусу 2023“, којим је Општини Бајина Башта за пројекат „Дом ћирилице“ опредељено 17 милиона динара. Општина је обезбедила средства за припремне радове и финансирала израду неопходне пројектне документације. Уз грађевинске радове од подова, преко фасаде до замене крова и столарије на старом објекту урађене су и нове водоводне, канализационе и електроинсталације, уведено грејање, набављена опрема за дојаву пожара и заштиту од њега.

Када ће почети друга фаза радова?

Пројектна документација за другу фазу радова је већ спремна, прибављене су све потребне дозволе и Општина Бајина Башта је са овим пројектом конкурисала код Министарства културе за наставак финансијске подршке па би већ током 2024. године поред објекта Музеја ћирилице могао да буде изграђен амфитеатар, тематски парк са инфо таблама и набављена потребна опрема за сам Музеј. Велика финансијска подршка Министарства културе у првој фази радова је доказ националне важности овог пројекта али и да се препознају све активности које се последњих година одвијају у граду ћирилице на очувању нашег писма.

Хоће ли то бити нова културна институција у општини Бајина  Башта?

Изградња првог српског Музеја ћирилице је почетна фаза у оквиру планиране целине Дома ћирилице у Рачи код Бајине Баште. Визија пројекта јесте да на основу вековне историје неговања и чувања српског писма у Рачи кроз труд калуђера преписивача, чување Мирослављевог јеванђеља у овом манастиру, као и већ предузетих многобројних активности у Бајиној Башти на заштити националног писма, Дом ћирилице буде нова културна институција с наменом да чува и негује ћирилицу, представља историјат и вредности нашег писма и да развија културу и туризам у овом делу Србије.

План је да у Музеју ћирилице кроз добро осмишљену сталну поставку представимо историјат, развој, изузетну лепоту и практичност српског писма као и домете и значај Рачанске преписивачке школе, а да будући Дом ћирилице који ће расти око Музеја да нови допринос да ћирилице буде много више око нас. Жеља нам је да од овог Дома ћирилице дођемо до тога да свака српска кућа, ма где она била, буде истински дом ћирилице, а самим тим и чувар нашег идентитета, културе и историјског памћења.

Може ли се Дом ћирилице користити и у туристичке сврхе ?

Са представницима више националних научних, културних и просветних институција смо договорили сарадњу у изради сталне поставке па ће стручњаци из области српског језика ускоро бити гости Бајине Баште како би упознали простор поставке и договорили наредне кораке. Планирамо да поставка у што већој мери буде прилагођена потребама савремених посетилаца и да уз коришћење најновијих технологија Музеј ћирилице буде поред културне институције и место привлачно за туристе, са посебним програмима окренутим деци и младима.

Шта ће то значити за културну понуду бајинобаштанског краја ?

Дом ћирилице је круна активности које се спроводе по питању очувања ћирилице у Бајиној Башти и он ће сигурно бити нови импулс који ће допринети трајном јачању капацитета културе и дугорочном развоју овог краја. Културна понуда Бајине Баште изградњом Дома ћирилице биће заступљена током целе године, а не као што је сада случај само приликом манифестација и догађаја који се организују.

М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest