Сећање на изгинуле ратнике: Дали животе за отаџбину

KomemoracijaPolaganje cveća i venaca na spomen-obeležje

 

 

Подсећајући на ратне страхоте на просторима Југославије из последње деценије прошлога века, Удружење ветерана и ратних инвалида из Бајине Баште је на Видовдан, на скромном спомен-обележју, оживело и сећања на своје ратне другове који су, као и многи њихови славни преци, дали животе за отаџбину. Њих осамнаест припадника српске војске и добровољаца часно су извршавали своје задатке, својом храброшћу и јунаштвом ушли у историју, а њихова имена су исписана на спомен-обележју и у сећањима њихове родбине и пријатеља, ратних другова.

Парастос изгинулим родољубима служили су свештеници бајинобаштанске цркве. Јереј Горан Милинковић је у својој краткој беседи истаккао да треба чувати успомену на изгинуле српске јунаке и паљењем свећа и молитвама стално подсећати на њихово херојство у отаџбинском рату.

Цвеће на спомен-обележје положили су представници општине Бајина Башта, Удружења ветерана и ратних инвалида општине Бајина Башта, Удружења ветерана Златиборског округа, Општинског одбора УБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912 – 1918, представници политичких партија и организација, Равногорског покрета, родитељи, родбина и пријатељи погинулих ратника…

Присутнима се потом обратио Момир Танасијевић, председник Извршног одбора Удружења ветерана и ратних инвалида ратова од 1990. године, који је, између осталог, подсетио да је пре 28 година некадашња Југославија, која је „пукла по свим шавовима“, претворена у ратиште а реке избеглица похрлиле у Србију. На самом крају прошлог века, 19 земаља НАТО пакта, у акцији под циничним називом „Милосрдни анђео“, извршиле су напад на СРЈ и више од два и по месеца бомбардовале војне и цивилне циљеве. Погинуло је више од две хиљаде цивила и око хиљаду војника и полицајаца.

–   На овом спомен-обележју наших хероја налазе се имена оних са којима, поред родбине и пријатеља, треба сви да се поносимо. Имали смо изузетно добре, поносне и храбре суграђане који су своје животе и своју младост дали за отаџбину. Данас смо овде да се поклонимо њиховим сенима, да им се захвалимо за све што су учинили за народ и за своју земљу. Обећавамо им да их њихови ратни другови никада неће заборавити, да ћемо их бранити од заборава оваквим и сличним манифестацијама, због њих и њихових породица, али и због наше будућности – истакао је Танасијевић.

Удружење ветерана и ратних инвалида из Бајине Баште сматра да жртве ратова из деведесетих година прошлог века заслужују већи и лепши простор са достојанственим спомеником који би се уклапао у урбанистички план града. Ако је ово тешко изводљиво, онда би требало бар ово постојеће спомен-обележје осмислити и реконструисати како би било уочљивије и на себе скретало пажњу пролазника и посетилаца.

 

ИМЕНА ЗА СЕЋАЊА

У ратовима на крају прошлог века погинуло је 18 војника, полицајаца и добровољаца из бајинобаштанског краја: Милан Матић, Ненад Тодоровић, Љупчо Королија, Радован Мијатовић, Драган Стјепановић, Ивана Ивановић, Радош Максимовић, Радиша Ракић, Драгомир Ракић, Миломир Ракић, Радован Гагић, Видан Стефановић, Борис Плахута, Јован Лукић, Милан Тенић, Горан Чечарић, Првослав Голић и Радојко Јанковић.

 

                                                                                                                                  О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest