Јунаци нису заборављени

Подсећајући на ратне страхоте на просторима Југославије из последње деценије прошлога века, Удружење ветерана и ратних инвалида из Бајине Баште је на Видовдан, на скромном спомен-обележју, оживело и сећања на своје ратне другове који су, као и многи њихови славни преци, дали животе за отаџбину. Њих осамнаест припадника српске војске и добровољаца часно су извршавали своје задатке, својом храброшћу и јунаштвом ушли у историју, а њихова имена су исписана на спомен-обележју и у сећањима њихове родбине и пријатеља, ратних другова.

Парастос изгинулим родољубима служио је свештеник бајинобаштанске цркве јереј Боро Ћутило, који је потом у својој беседи истакао да треба чувати успомену на изгинуле српске јунаке и паљењем свећа и молитвама стално подсећати на њихово херојство у отаџбинском рату.

За мир и спокој изгинулим ратницима
За мир и спокој изгинулим ратницима
Парастос изгинулим родољубима
Цвеће и свеће за хероје
Цвеће и свеће за хероје

Цвеће на спомен-обележје положили су представници општине Бајина Башта, Удружења ветерана и ратних инвалида општине Бајина Башта, Општинског одбора УБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912 – 1918, представници политичких партија и организација, родитељи, родбина и пријатељи погинулих ратника. Представници Удружења ратних ветерана Златиборског округа оправдано нису били присутни, али је њихов председник Ранко Обрадовић  упутио поруку и поздрав у коме је, између осталог, нагласио: „Из оправданих разлога нисмо могли да дођемо, али ћемо, у сарадњи са представницима ветерана из Бајине Баште, написати монографију свих погинулих бораца Златиборског округа, међу њима и 18 хероја из Бајине Баште…“

Присутнима се потом обратио Момир Танасијевић, председник Извршног одбора Удружења ветерана и ратних инвалида ратова од 1990. године, који је подсетио да су на крају прошлог века, 19 земаља НАТО пакта, у акцији под циничним називом „Милосрдни анђео“, извршиле напад на СРЈ и више од два и по месеца бомбардовале војне и цивилне циљеве. Погинуло је више од две хиљаде цивила и око хиљаду војника и полицајаца.

– Данас смо се окупили да дамо помен борцима који су погинули у ратовима деведесетих година, да се поклонимо њиховим сенима и помолимо се за њихов мир и спокој. Имали смо изузетно добре, поносне и храбре суграђане који су своје животе и своју младост дали за отаџбину. Обећавамо им да их њихови ратни другови никада неће заборавити, да ћемо их бранити од заборава оваквим и сличним манифестацијама, због њих и њихових породица, али и због наше будућности – истакао је Танасијевић.

.     ИМЕНА ЗА СЕЋАЊА

У ратовима на крају прошлог века погинуло је 18 војника, полицајаца и добровољаца из бајинобаштанског краја: Милан Матић, Ненад Тодоровић, Љупчо Королија, Радован Мијатовић, Драган Стјепановић, Ивана Ивановић, Радош Максимовић, Радиша Ракић, Драгомир Ракић, Миломир Ракић, Радован Гагић, Видан Стефановић, Борис Плахута, Јован Лукић, Милан Тенић, Горан Чечарић, Првослав Голић и Радојко Јанковић.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest