Савез естрадно-музичких уметника Србије: Плакета за Милију Милића

Савез естрадно-музичких уметника Србије - Милија Милић са признањемМИЛИЈА МИЛИЋМИЛИЈА МИЛИЋ са признањем Савеза естрадних уметника Србије

Савез естрадно-музичких уметника Србије на децембарској свечаности у београдском Дому синдиката доделио је естрадно-музичку награду Плакету музичару инструменталисти Милији Милићу из Рогачице. Тако се он нашао у друштву елитних музичара добитника тог престижног признања. Плакету је заслужио својим доприносом музичкој баштини Србије.

Савез естрадно-музичких уметника Србије - Милија Милић са признањем

Милија Милић од своје осме године почео је да свира на фрули, а од 12. године другује са трубом која га је уврстила у најбоље трубаче Србије.

–  Kао дечачић волео сам хармонику све док нисам на радију чуо како свира трубач Мирослав Матушић. У мени се тада јавила жеља да и ја једног дана постанем трубач који ће се чути на радију. Прве трубачке кораке направио сам уз комшију Јордана Радојевића. Kасније сам учио од врсних музиколога и музичара као што су  Раде Познановић, Русе Пауновски, Драган Kнежевић, Будимир Гајић, Зоран Христић – каже Милија Милић. Милија је у својој сјајној каријери успео да три пута освоји Златну трубу на Сабору у Гучи и да понесе звање “Мајстор трубе“. Kомпоновао је око 30 кола. Поскок коло и данас важи за једно од најбољих заједно са Мирајаниним, Радининим и Kолетовим. Раданово коло одсвирано на фрули је такође препознатљиво. Свој квалитет и уметнички дар потврдио је свирајући неколико година џез и друге светске нумере у Балкан салса бенду Јована Маљоковића.

–  Најновије признање ми је драго јер је дошло од музичких стручњака. Моји дечачки снови су се испунили. Свирао сам и такмичио се са сјајним мајсторима трубе из целе Србије. У мојој генерацији највише сам ценио умеће Светозара Лазовића Гонге са којим сам у оркестру свирао две године. Од садашњих трубача, који су у пуној снази, истичу се Дејан Лазаревић и Дејан Петровић – истиче Милија Милић.

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest