Презентација пројекта - ученици ГимназијеПрезентација пројекта - ученици ГимназијеПрезентација пројекта - ученици Гимназије

ПРОЈЕКТИ МЛАДИХ НАУЧНИКА

У холу Гимназије „Јосиф Панчић“ одржан је занимљив Сајам науке, организован под покровитељством УНИЦЕФ-а и уз подршку Норвешке амбасаде. Своје научне пројекте, на веома креативан начин представили су ученици бајинобаштанских средњих школа, Гимназије и Техничке школе, као и основци из ОШ „Свети Сава“ из Бајине Баште и „Душан Јерковић“ из Костојевића.

Са отварања Сајма науке у Гимназији "Јосиф Панчић"
Са отварања Сајма науке
Сајам за промоцију науке
Сајам за промоцију науке

Како сазнајемо од Невене Грубачић из Центра за промоцију науке, ово је један од 15 сајмова одржаних у школама Западне Србије у који су укључени наставници и ученици основних и средњих школа који се иначе, у склопу својих школских обавеза, баве и научно-истраживачким радом. Њима је претходно обезбеђена и обука, али и неопходна опрема за припрему и презентацију научних пројеката.

Гимназија „Јосиф Панчић“ се на овом сајму представила са три од пет раније припремљених пројеката. Поред ученика, носиоци ових пројеката били су и њихови ментори: професор физике Мирослав Јовановић, професор математике Јелена Стојкановић, професор хемије Тања Радовановић, професор биологије Александра Ђурић -Караклић и професор географије Мира Радивојевић.

Гимназијалци - испитивање земљишта
Гимназијалци – испитивање земљишта
Основци - млади научници
Основци – млади научници

– Ми смо овим пројектом извршили потпуну хемијско-биолошку анализу воде и на основу добијених резултата утврдили у коликој мери загађивачи из ваздуха доспевају преко земљишта у воду и на тај начин доводе до промена киселости и ремете даљи биодиверзитет – каже проф. Александра Ђурић – Караклић.

– Од наших пројеката посебно бих издвојила пројекат испитивања квалитета земљишта и пројекат Акваријум.  На овим пројектима су ангажовани ученици од петог до осмог разреда, као и њихови наставници који су показали високу креативност. Користили смо апаратуру за испитивање воде и земљишта, као и метеоролошку станицу, коју смо добили на коришћења – истиче Милица Јаковљевић, наставник географије из Костојевића..

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest