Ивана Кнежевић, награда за роман за децу
Награда за роман Ивана Кнежевић
Ивана Кнежевић:На конкурс пристигло 435 рукописа

На другом по реду конкурсу за необјављени роман за младе читаоце  реномиране београдске издавачке куће „Клетт“, под називом „Читалачки маратон“, на који је пристигло 435 рукописа домаћих  писаца романа за децу, стручни жири у најужи избор одабрао је пет романа. Међу њима је и књижевни првенац Бајинобаштанке Иване Кнежевић, роман  КАД ДНЕВНИК ПРОГОВОРИ.

Ивана Кнежевић, насловна страна књиге Кад дневник проговори
Корице књиге КАД ДНЕВНИК ПРОГОВОРИ

Стручни жири који су чинили Петар Арбутина, Драгана Ћећез-Иљукић и Крста Поповски, еминентни књижевни критичари и професори српског језика и књижевности,  уврстили су међу првих пет и романе београдских аутора:  Мине Д. Тодоровић (  Јаје, млеко, вода), Биљане Лане Максимовић  ( ОСНОВЦИ), Биљане Марковић Јевтић ( НАВИЈАМ ЗА ШАПТАЧА) и Бориса Јашовић ( ЕX YУ ПИОНИР).

Главни жири, састављен од 157 наставника српског језика и књижевности, који предају у основним школама широм Србије, гласањем је рангирао одабраних  пет романа из ужег избора и прогласио  Јаје, млеко, вода ауторке Мине Д. Тодоровић за победнички роман. Њој је припала и новчана награда од 500.000 динара. Према гласовима главног жирија  роман Иване Кнежевић се нашао на четвртом месту.

КАД ДНЕВНИК ПРОГОВОРИ  на шаљив начин се  бави дечаком који, изреволтиран понашањем својих родитеља одлучује да заћути. Иако мотив ћутње чини окосницу романа, то је, заправо, дневник о одрастању, прича о породици и односима унутар исте, о првој симпатији, дружењу, али и преиспитивању друштвених вредности и односа.  То је и прича о солидарности и минулим временима у којима су заробљени неки од јунака ове књиге. Читава фабула снажно је проткана хумором којим наратор оживљава своје јунаке. Иако је роман првенствено писан за децу тинејџерског узраста, његова прича је топла и универзална, сасвим пријемчива и старијим генерацијама. Оно што га посебно краси јесте витализам и позитиван однос према правим друштвеним вредностима….

Свечаност поводом доделе награда Издавачке куће КЛЕТТ
Награђени аутори на свечаности у Вуковој задужбини

 

–  За конкурс сам  сазнала сасвим случајно, непуна два месеца пре затварања. Пошто се усавршавам у писању и илустровањем прича за ниже узрасте, помислила сам да бих могла да се опробам у писању литературе за старије узрасте и тако је све кренуло – каже Ивана,  апсолвент Филолошког факултета на катедри за српску књижевност и језик у  Београду.           Свих пет  награђених  романа, који чине друго коло едиције Читалачки маратон,  Издавачка кућа Клетт је  штампала у тиражу од 7.000 примерака.

РАСПИСАН  КОНКУРС ЗА ТРЕЋЕ КОЛО

Од 1. фебруара 2019. расписан је трећи Конкурс за необјављени роман за младе читаоце од 11 до 14 година за треће коло едиције Читалачки маратон. Конкурс ће бити расписан до 3. маја 2019. године.

 

 

Портал ББ глас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest