Рогачица: 12. Преображењски котлић – Ужичани најбољи мајстори

Детаљ са манифестације у РогачициДетаљ са манифестације у Рогачици
Стручни жири са рогачичким свештеницима

У организацији Црквене општине Рогачица, у том некадашњем среском месту, данас месној заједници у општини Бајина Башта , одржан је 12. Преображењски котлић на коме су се екипе такмичиле у кувању рибље чорбе. Учествовало је 26 дружина из Ужица, Мачванске Митровице, Умке, Бајине Баште, Рогачице и из више других бајинобаштанских месних заједница.

Такмичење се одвијало на плацу поред цркве Христовог Вазнесења подигнуте 1847. године. Стручни жири, кога су чинили Београђани Бориша Јелисавчић, Милоје Вукашиновић и Бајинобаштанин Милутин Симић,  прво место доделио је рибљој чорби коју је скувала  екипа „Цане“ из Ужица. Њу је предводио Јеремија Читаковић.

Победник екипа Цане из Ужица
Екипа МИФ петрола, најбоља по оцени жирија публике

-Ово је најлепша манифестација у Подрињу кад је у питању кување рибље чорбе. Покренуо ју је својевремено свештеник  Милинко Лукић. Увек се окупи доста квалитетних екипа по две-три хиљаде људи који прате такмичење. Мојој дружини  ово је десето учешће. За чорбу смо користили више врста дринске рибе-каже вођа екипе Јеремија Читаковић.

Другопласирана екипа Кнеза

И друго место припало је Ужичанима. Освојила га је екипа „Кнеза“ на челу са  Благомиром Гавриловићем.

-Први пут смо били прошле године, свидело нам се па смо опет дошли. Нисмо очекивали награду, али није лоше што смо је освојили, значи да умемо добро да скувамо рибљу чорбу- вели Благомир Гавриловић.

Треће место заузела је екипа „Весела дружина“ из Рогачице.

-Учесници смо свих 12 Преображењских котлића. Ово нам је први пут да будемо међу најбољима. Уз чорбу, имали смо и роштиљ на коме смо пржили пастрмку, рибље пљескавице и ћевапе- каже Милан Радовановић.

Жири публике одлучио је да специјалну награду додели екипи“ МИФ петрол“ са Гниле  Присеке. Њен капитен био је Лазар Вујетић.

-Наша екипа имала је 10 чланова. Чинили су је момци и девојке не старији од 20 година. Иако немамо велико искуство, скували смо чорбу која се највише допала жирију публике – вели Лазар Вујетић.

По завршетку такмичења, манифестација је настављена народним весељем уз три оркестра све до иза поноћи.

Трећепласирана екипа Весела дружина

ЗАХВАЛНОСТ УЧЕСНИЦИМА МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Ова манифестација направљена је са жељом да се народ окупља  око своје светиње, да се радује и весели својим православним празницима, све у славу божију. Управо је сврха да се народ сабира око својих храмова као што је то чинио вековима. Преображењски котлић започели смо светом литургијом коју су служили свештеници прото Илија Лијескић, прото Симо Јараковић и отац Јовица Пршић, парох рогачички. Потом се причестио велики број верника. Уз помоћ Установе Култура и неколико спонзора најбољим екипама доделили смо прикладне награде. Дугујемо захвалност свима који су дошли на ову манифестацију и позивамо их да са нама буду и идуће године- каже отац Владимир Кораћ, старешина рогачичке цркве.

                                                                                           Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest