Репортер ББ гласа са берачима јагода у Бајиној Башти: Гласине да су емигранти узнемирили јавност

Берба јагода у пуном јекуБерба јагода у Бајиној Башти
Екрем Фазлију, берач јагода дошао је из Врања

Пољопривредно газдинаство „Наташа Маровић“ , чији су власници  брачни пар Мироје и Наташа Маровић из Бајине Баште и Наташин брат Иван Јелисавчић, највећи је произвођач индустријске јагоде у Србији.

–Ја и супруг смо организатори производње, а имамо још три партнера. Сви смо кредитно задужени јер оваква и оволика производња захтева доста улагања пре него што се оствари добит. Почели смо да се бавимо овим послом пре четири године. Прва нам је хектарска парцела у Пилици била засађена јагодом немачке сорте „зенга зенгана“. Показала се као одлична па је и даље садимо. Већ на старту се видело да је јагода профитабилна па смо ступили у партнерске односе и договорили се да повећамо њене засаде- каже Наташа Маровић.

 

Дамир Шабановић, берач јагода из Врања
Ерсан Асановић из Бујановца

Пољопривредно газдинствао „Наташа Маровић“ проширило је површине под јагодом на 10 хектара на подручју оштине Бајина Башта и тако постало највећи произвођач  у Србији и један од највећих на Балкану кад је у питању органска производња.

-Имамо девет парцела засађених јагодом у Бушинсом пољу, Пердух пољу, Рачи и Лугу. Осим тога у Шапцу и Остружници имамо кооперанте који јагоду гаје на укупно 16 хектара. Очекујемо да ћемо ове године са 10 хектара имати принос од око 300 тона. Поседујемо властиту хладњачу у Бушинском пољу где смештамо убрану јагоду. Пласирамо је по Србији, а од ове године ићи ће у извоз. Имамо сретификате потребне за извоз у Европску унију и Америку. Цена је стандардна и креће се 2,5 евра по килограму. С обзиром да је у већини европских земаља, због неповољних временских услова, умањен род, надамо се да ћемо постићи још бољу цену- вели Мироје Маровић.

Овогодишња берба почела је крајем маја са 115 берача. У шпицу бербе биће их око 300. Ранијих година газдинство се ослањало на бераче са подручја општине Бајина Башта и имало велике проблеме. Ове године берба је огранизована на другачији начин.

-Петнаестак Бајинобаштанки и неколико Бајинобаштана  код нас раде по девет месеци. У сезони бербе имали смо потешкоћа јер многи дођу, раде три четири дана, наплате па оду. Пошто се ради о озбиљној производњи, у коју се пуно улаже, морали смо да бераче потражимо на другој страни. Ангажовали смо их на месец дана углавном из јужне Србије. Смештени су на више локација. Преуредили смо један објекат бишег предузећа „Зелена Дрина“, средили мокри чвор и опремили туш кабину са 16 тушева. Закупили смо по две куће за смештај у Бушинском пољу и Црквинама и некадашњу зграду ББ путева.

Маровићи имају и Пољопривредну задругу „Мама Милка“ са четири стално запослена радника. Међу њима је и инжењерка пољопривреде Ана Стаменић.

Ана Стаменић, инжењер пољопривреде,  брине о заштити јагода биолошким препаратима јер се ради о органској производњи

-Завршила сам Пољопривредни факултет у Новом Саду, смер органска пољопривреда. У овој Задрузи радим од маја 2018. гдине. Главни ми је посао да се бринем о заштити јагода искључиво са биолошким препаратима јер се ради о органској производњи. Ове године род и квалитет јагоде је добар. Ми одрађујемо целокупан циклус производње укључујући и извоз. Прве године саднице јагоде су набављене у предузећу „Флорива“ из Ивањице.  После смо ми освојили технологију производње садница у нашем матичном засаду, одакле саднице користимо  искључиво за наше потребе-каже Ана Стаменић.

Газдинство „Наташа Маровић“ и Задруга “Мама Милка“ планирају да се наредних година посвете преради индустријске јагоде тако што би за почетак правили сокове и пекмез.

ОВДЕ НАМ ЈЕ ПРЕЛЕПО И ПРЕДОБРО

У смештајном простору бивше „Зелене Дрине“ затичемо Дивку Реимовић из Бујановца. Њен задатак је да се брине о хигијени мокрог чвора и купатила, ходника и соба за спавање у којима су најчешће по четири кревета.

 

 

Дивка Реимовић брине о хигијени у колективном смештају
Туш кабина у колективном смештају

-Супруг Ћамил ми је груповођа па ме одредио да ово радим. Има доста посла, али се не жалим. Први пут сам у Бајиној Башти. Утисци су повољни-каже Дивка.

На парцели у Пердух пољу јагода је најпре стигла за бербу. Међу 115 берача су Екрем Фазлију и  Дамир Шабановић  из Врања.

-Овде нам је одлично. Имамо три оброка, кафу, смештај и дневницу од две хиљаде динара. Чуди нас да људи из овог краја , код своје су куће, а неће да раде овај посао који није тежак.

Један од груповођа из Бујановца је Марјан Демировић. Каже да је задовољан и да после завршетка бербе малине, одлазе  у Зрењанин на бербу вишње, даље ће ићи у бербу дувана у Старој Пазови.

Ерсан Асановић из Бујановца задужен је за паковање гајби напуњених јагодама.

-Овде ми је прелепо. Све је предобро. Лепо певам песме од Шабана Шаулића па по завршетку посла, увече увесељавам друштво.

                                                    НЕМАМО ЕМИГРАНАТА- НЕ ДИЛУЈЕМО ДРОГУ!

Мироје и Наташа Маровић

Наташа Маровић каже да је последњих дана имала пуно непријатности због прича у Бајиној Башти да су берачи емигранти, да се њихово газдинство бави диловањем дроге, а да им је производња јагода само покриће.

-Чула сам да је и неки бајинобаштански портал тврдио да су нам берачи емигранти. Верујте, а можете проверити и у полицији да су то све грађани Републике Србије. Уредно смо их све пријавили, тако ће бити и са другима који ће пристићи. Смешне су и неозбиљне приче о дроги. Уосталом, све је проверљиво. Радимо поштено посао од кога може да има користи и општина Бајина Башта. Ово је крај Богомдан за пољопривреду и туризам. Шта фали да је месечну плату код нас примило 300 Бајинобаштана. То је као да ради једно предузеће годину дана са 25 радника.  Што се тиче помоћи од Министарства за пољопривреду и од локалне самоуправе, није је било, мада смо били заинтересовани. Верујем да ће и до тога доћи -каже Наташа Маровић.

 

                                                                                  Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest