Репортажа: Прича о Губер води

ByББ ГЛАС

28. фебруар 2024.
Губер вода - СребреницаГубер вода - Сребреница Губер вода - Сребреница

Писао сам о свим љепотама Сребренице ─ о ријеци Дрини, о језеру Перућац, о јединственом кањону ријеке Дрине. Писао сам о стећцима и средњовековним   градовима у Сребреници. Писао сам о планини Сушица, о излетишту Бијеле Воде, о посебном ловишту Сушица, у коме су чак боравили Ранковић и Кардељ. Писао сам о љекобиљу, шумским плодовима, о трави Иви и сребреничкој боровници са Губера. Писао сам о Киселици и љепотама околине око Букова у Горњој Киселици; о сакупљању и берби кестена од Дивљакиња до Кварца и Лав села; o санкању са Губера, о скијању на Буковој Глави; о излетима у Јадар и о најбољој ријечној пастрмки у Јадру; о ловцима и риболовцима; о Осминој кафани. О свему сам вам писао, али ова прича о Губер водама Сребренице је јединствена, јер су и ове љековите воде јединствене, не само на Балкану, већ и и цијелој Европи.

Губер вода - Сребреница 02

Као дјеца ишли смо у Горњу Киселицу да преграђујемо ту рјечицу, да правимо „вирове” и да се ту купамо. Тако смо чистили своје тијело од екцема, акни, брадавица и других флека по кожи. То су радили исто мјештани на Учиној Башти, али и испод Малог Губера. Када кренеш уз Губер стазом за шетање, пролазиш поред неколико извора Губер вода. Сви су љековити и добили су назив по тим љековитим својствима. Тако имамо Синус воду коју користимо код упала синуса, затим Очну воду на самом врху те стазе, за упале и болести очију. Ту је и Љепотица на којој су застајкивали случајни пролазници да се умију како би очистили лице и изгледали љепши. На самом врху су изворишта Великог Губера. Вода са тог извора је 1956. године проглашена лијеком. Од тих извора и потока настаје Црвена ријека. Она купи токове Очне воде, Црног Губера, Љепотице, Синус воде, Кожне воде и Малог Губера. Кажу да има 48 разних извора љековитих вода Губера. Остају приче да су овдје долазили болесници од најтежих болести попут мултипле склерозе у колицима, а враћали се на ногама.

Губер вода

Прве анализе воде радили су бечки хемичари од 1886. до 1888. године. Анализирано је 5 од 48 извора. Губер вода је флаширана и извожена на свих пет континената у милионским боцама. Ова вода је јединствена и користи се у свом природном саставу без икаквих разређења. У бившој држави издавана је у апотекама на рецепт у пластичним бочицама од 400 мл. До рата 1992. године у граду је било око 80000 ноћења годишње. Ја и доктор Пашагић смо у два периода (2012-2015. и 2017-2018.) покренули промоцију и лијечење пацијената Губер водом у амбуланти у Дому здравља у Сребреници. Радили смо суботом. Пацијената је било из околних градова и из сусједних општина из Србије. Највише пацијената нам је долазило са анемијом и са падом имунитета након неких оперативних захвата, као и хронични болесници. Било је пацијената и са кожним обољењима ─  псоријаза, екцеми, брадавице, као и оних са синусним и очним болестима. У терапији смо комбиновали пијење губер воде и шетње стазом кроз шуму, од Аргентарије до извора Великог Губера, у дужини од око 3 км. Та стаза је озонска зона са високом концентрацијом кисеоника. Додатно смо савјетовали пацијенте да користе боровнице које расту у том појасу изворишта Губер вода, а које доказано побољшавају крвну слику пацијената. Терапија Губер водом је давана на основу параметара крвне слике и жељеза коју су пацијенти могли добити у Дому здравља у Сребреници, али и у својим установама одакле су долазили. Резултати и ефекти лијечења су били добри, што се видјело из побољшања стања пацијента, али и побољшања крвне слике на контролном прегледу крви.

Губер вода - Сребреница 03

Данас је велики број пацијената са анемијама и слабим имунитетом. Утицај убрзаног живота, стрес, исхрана, разни вируси и загађен ваздух утичу на опште здравље човјека. Губер вода превентивно, али и терапијски, може помоћи пацијентима. Уз јефтин смјештај и исхрану, уз кориштење свакодневне шетње и пијење губер воде, резултати након 3 до 4 недеље су сигурно охрабрујући. Има у књизи „Између два моста” Зарића прича о лијечењу рањеника Губер водом 1915. године у једној болници у Француској. Сви болесници су након 3-4 недјеље, пијући Губер воду, добили црвенило у лицу и оздравили. Међу најпознатијим изворима је Црни Губер. Он садржи гвожђе, бакар, кобалт, никл, манган. Лијечи хипохромне анемије, мањак апетита, општу слабост и изнемоглост организма, као и умор. Вода са Црног Губера дјелује на ћелију, храни исцрпљене ћелије олигоелементима које садржи и тако јача ћелије у организму човјека, а самим тим обнавља ћелије и јача организам. То има ефекта и код неких имуно дефицитарних стања, тј. да ефеката има и код леукемија. Мали Губер садржи велике количине калцијума и магнезијума. У њој се налази највише гвожђа, као и арсена. Погодује за стомачне тегобе и боље варење.

Губер вода - Сребреница 04

Ово је била моја прича о љековитим водама Губера, о Киселици гдје смо правили вирове, купали се и играли каубоја и Индијанаца; о шеталишту Губер, о брању боровница и умивању са Љепотице; о пијењу из руке воде са Малог Губера када се уморимо од дугог шетања и играња по околним шумама и пећинама; прича из Аргентарије гдје сам прве љекарске вјештине учио на пацијентима који су користили ову воду и за купке и за лијечење од тешких болести. Прича је и о младости до послератних дана када сам поново био у тиму са др Пашагићем, гдје смо примали пацијенте и лијечили их Губер водом у Дому здравља у Сребреници. Уз Миркову „Губер кућицу” гдје се нуде препарати на бази Губер вода, сањам да ће једног дана бити и „Губер кућица” у којој ће боравити и шетати Губер стазом и пити Губер воду они пацијенти који ће спас тражити у лијеку кога има само овдје.

Др Радомир Павловић

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest