ИСТИНИТА ПРИЧА О ЗЛИМ ВРЕМЕНИМА

Читалачка публика у Бајиној Башти је имала прилику да упозна једну занимљиву личност, књижевника и сликара Доброслава Бату Шаровића, на промоцији његове књиге необичног наслова „Имаш ли ти нешто са овим“.

Севдалинка за добар увод
Севдалинка за добар увод
Велико интересовање публике
Велико интересовање публике

Ратна аутобиографија Доброслава Шаровића

Доброслав Бато Шаровић, рођен је у Требињу 1951. године, али је још у раном детињству отишао да живи у Сарајеву. Гимназију је завршио у родном граду Требињу, а Правни факултет у Сарајеву. До рата, али и у почетку рата у Босни, живео је и радио у Сарајеву. У вихору рата, 1994. године илегално одлази у Немачку, у статусу избеглице из БиХ, где је са породицом провео више од четири године. Од 1999. године живи у Требињу. Интензивно се бавио сликарством, учествовао је на више сликарских колонија и изложби.

Шаровићев књижевни првенац „Имаш ли ти нешто са овим“ је заправо један узбудљив и занимљив роман, пишчева ратна аутобиографија, једна сугестивна прича о тешким и злим временима које је писац доживео у вихору рата у Сарајеву. Књига је писана на основу ратног дневника и састоји се од четири дела: Добриња, Ратни дневник, Пут у слободу и Неко ново вријеме. Илустрована је са фотографијама и цртежима самог аутора. Читалац ће лако уочити да је књига помало чудног и необичног наслова, али ће исто тако лако ући у суштину приповедања, као и основни мотив и разлог оваквог наслова. Књига је писана на један посебан начин о тешкој, захтевној теми, али је аутор успео да постигне јединство форме и садржаја. Стил је једноставан и модеран, па се књига лако чита и тешко да ће је читалац испустити из руку, све док не стигне до задње корице. Основна тема је страдање Срба у Сарајеву у време рата, али не само Срба. Сви знамо да се о томе није писало довољно, тако да ће многи остати затечени неким новим сазнањима о рату у Босни и Сарајеву, пре свега.

Радња у књизи обухвата период од 1992. до септембра 1994. године. У средишту збивања су аутор и његов напор да спасе породицу, најпре децу потом и супругу, на крају и себе. Побегао је из Сарајева у септембру 1994. године кроз тунел Бутмир, па преко Храснице, коначно се домогао Немачке.

Прича је аутентична и истинита, препуна узбудљивих епизода о страдању у ратном вихору, зато је и њена појава пред читаоцима веома значајан догађај.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest