Рачани кроз векове у пет књига Борише Матића: ОТКРИВАЊЕ ЗАВИЧАЈНЕ ИСТОРИЈЕ 

ЧАС ЗАВИЧАЈНЕ ИСТОРИЈЕ:Промоција пет књига Борише МатићаПромоција пет књига Борише Матића Рачани кроз векове

 

Требало је да прође пуних 12 година од када је изашла прва од пет књига „Рачани кроз векове“ Борише Матића, па да његово значајно дело у откривању завичајне историје буде представљено у Бајиној Башти. Зато су се потрудили Народна библиотека „Милош Требињац“ и Установа „Култура“ који су организовали промоцију свих пет Матићевих књига.

Бориша Матић је дипломирани грађевински инжењер, рођен је 1933. године у Придолима. Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду и највећи део свог радног века провео је на градилиштима  по бившим југословенским републикама. Учествовао је у пројектовању и монтажи висећег моста преко Дрине за потребе изградње хидроелектране.  Радни век наставио је у ГП „Ратко Митровић” у Београду и у Заводу за изградњу града Београда. Био је руководилац изградње највеће стамбене зграде у Новом Београду у коју је усељено око 3000 становника. Објављивао је стручне радове у часопису Савеза грађевинских инжењера и техничара Србије Изградња.

Одласком у пензију посветио се својој другој великој љубави – проучавању завичајне историје Рачанског краја. Дуго и предано, више од две деценије, је радио на сакупљању архивске грађе, најчешће у Архиву Србије. Велики део тог обимног архивског материјала из прошлости Рачанског краја, објавио је у пет књига. Издавач је Културно-просветна заједница из Београда, с тим што се у петој књизи као суиздавач потписује и Народна библиотека „Милош Требињац“ из Бајине Баште.

Треба свакако истаћи да је припрему и штампање прве четири књиге скоро у целости изфинансирао сам аутор, Бориша Матић, и на томе му свакако треба посебно честитати и захвалити се. Било је додуше неких покушаја да се нађе потребна финансијска подршка преко спонзора, али то није успело из много разлога.  Зато се и догодило да трећа и четврта књига буду штампане у доста скромном тиражу, па их из тог разлога данас нема у продаји.  Тек за пету књигу, која је изашла крајем децембра прошле године, захваљујући неколицини Боришиних пријатеља и поштовалаца из Бајине Баште и Ужица, сакупљено је довољно средстава за њено штампање.

Импозантан део архивске грађе коју је Бориша сакупио, ипак није могао да нађе место између корица ових књига, и он се налази у личној Боришиној архиви. Била би заиста велика штета да ту и остане, много би корисније било да се смести негде где би могла бити доступна будућим истраживачима и људима од пера и науке. Постоји предлог да та грађа буде откупљена од аутора, да се смести у Завичајно одељење Народне библиотеке у Бајиној Башти, а да се та средства употребе за доштампавање треће и четврте књиге. Такође, у исту сврху би могла да буду употребљена и средства од продаје ових издања којих још има.

О Матићевим књигама говорио Милун Милорадовић

О књигама Борише Матића на промоцији је говорио Милун Милорадовић, заменик главног и одговорног уредника КПЗ Србије из Београда, потом аутор Бориша Матић и публициста Митар Јосиповић. Одломке из књига читала је Милица Чавић, а за музички део програма потрудили су се народни певачи из групе „Сложна браћа“ из Рогачице.

–  Читава серија Матићевих књига, препуна обимне историјске грађе из завичајне историје, задивљује нас сазнањем колико је аутор морао уложити воље, знања и труда да би пред читаоце и истраживаче стигло непроцењиво благо изузетне вредности. Ове књиге ће свакако учинити да читаоци знатно лакше и сигурније дођу до података о прошлости свога краја, нарочито о својим прецима, изгубљеним и заборављеним после бурних историјских догађаја, миграција и сеоба. Књиге могу користити у својим даљим научним изучавањима стручњаци, историчари, етнолози, који се баве историјом и културом села у различитим временима њиховог развоја – истакао је, између осталог, Милун Милорадовић.

 

                                                                                                                      О. Додић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest