Требало је да прође пуних 12 година од када је изашла прва од пет књига „Рачани кроз векове“ Борише Матића, па да његово значајно дело у откривању завичајне историје буде представљено у Бајиној Башти. Зато су се потрудили Народна библиотека „Милош Требињац“ и Установа „Култура“ који су организовали промоцију свих пет Матићевих књига.

Бориша Матић је дипломирани грађевински инжењер, рођен је 1933. године у Придолима. Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду и највећи део свог радног века провео је на градилиштима  по бившим југословенским републикама. Учествовао је у пројектовању и монтажи висећег моста преко Дрине за потребе изградње хидроелектране.  Радни век наставио је у ГП „Ратко Митровић” у Београду и у Заводу за изградњу града Београда. Био је руководилац изградње највеће стамбене зграде у Новом Београду у коју је усељено око 3000 становника. Објављивао је стручне радове у часопису Савеза грађевинских инжењера и техничара Србије Изградња.

Одласком у пензију посветио се својој другој великој љубави – проучавању завичајне историје Рачанског краја. Дуго и предано, више од две деценије, је радио на сакупљању архивске грађе, најчешће у Архиву Србије. Велики део тог обимног архивског материјала из прошлости Рачанског краја, објавио је у пет књига. Издавач је Културно-просветна заједница из Београда, с тим што се у петој књизи као суиздавач потписује и Народна библиотека „Милош Требињац“ из Бајине Баште.

Треба свакако истаћи да је припрему и штампање прве четири књиге скоро у целости изфинансирао сам аутор, Бориша Матић, и на томе му свакако треба посебно честитати и захвалити се. Било је додуше неких покушаја да се нађе потребна финансијска подршка преко спонзора, али то није успело из много разлога.  Зато се и догодило да трећа и четврта књига буду штампане у доста скромном тиражу, па их из тог разлога данас нема у продаји.  Тек за пету књигу, која је изашла крајем децембра прошле године, захваљујући неколицини Боришиних пријатеља и поштовалаца из Бајине Баште и Ужица, сакупљено је довољно средстава за њено штампање.

Импозантан део архивске грађе коју је Бориша сакупио, ипак није могао да нађе место између корица ових књига, и он се налази у личној Боришиној архиви. Била би заиста велика штета да ту и остане, много би корисније било да се смести негде где би могла бити доступна будућим истраживачима и људима од пера и науке. Постоји предлог да та грађа буде откупљена од аутора, да се смести у Завичајно одељење Народне библиотеке у Бајиној Башти, а да се та средства употребе за доштампавање треће и четврте књиге. Такође, у исту сврху би могла да буду употребљена и средства од продаје ових издања којих још има.

О Матићевим књигама говорио Милун Милорадовић

О књигама Борише Матића на промоцији је говорио Милун Милорадовић, заменик главног и одговорног уредника КПЗ Србије из Београда, потом аутор Бориша Матић и публициста Митар Јосиповић. Одломке из књига читала је Милица Чавић, а за музички део програма потрудили су се народни певачи из групе „Сложна браћа“ из Рогачице.

–  Читава серија Матићевих књига, препуна обимне историјске грађе из завичајне историје, задивљује нас сазнањем колико је аутор морао уложити воље, знања и труда да би пред читаоце и истраживаче стигло непроцењиво благо изузетне вредности. Ове књиге ће свакако учинити да читаоци знатно лакше и сигурније дођу до података о прошлости свога краја, нарочито о својим прецима, изгубљеним и заборављеним после бурних историјских догађаја, миграција и сеоба. Књиге могу користити у својим даљим научним изучавањима стручњаци, историчари, етнолози, који се баве историјом и културом села у различитим временима њиховог развоја – истакао је, између осталог, Милун Милорадовић.

 

                                                                                                                      О. Додић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest