Прва седница Општинског већа

На својој првој седници Општинско веће општине Бајина Башта, кога чине Весна Ђурић, Радомир Филиповић, Љубинко Јосиповић, Гроздан Биљић, Стојанка Ђурић,  Душко Милекић и Драган Стаменић, за 5,5 сати размотрило је 25 тачки дневног реда.

Прва на дневном реду нашла се Одлука о завршном рачуну буџета за 2019. годину, а потом Извештај о извршењу буџета  за прву половину текуће године. Образложење је дала Сандра Новаковић, руководилац Службе буџета и финансија, а појаснила га је председница општине Весна Ђурић.

Општинско веће - Весна Ђурић
Весна Ђурић

-Подаци показују да је буџет за прошлу годину испуњен са 93 посто. То је новчана вредност од 840 милиона динара. Остало је неких средстава која су распоређена за 2020. годину. Што се тиче периода од 1. јануара до 31. јуна ове године, протекао је у условима пандемије корона вируса. Због тога су многе ствари ишле спорије па и пуњење буџета. Половином октобра радићемо његов ребаланс па ћемо тачно знати стање по позицијама, рекла је, између осталог, председница Весна Ђурић.

Начелница општине Јелена Филиповић детаљно је упознала чланове Општинског већа о  изменама и допунама Правилника  о организацији и систематизацији радних места у Општинској управи, стручним службама, правобранилаштву, посебним организацијама општине као и о нацрту Одлуке и изменама и допунама Одлуке о организацији Општинске управе.

Већници су размотрили и усвојили  Програм подршке за спровођење пољопривредне  политике и политике руралног развоја општине у 2020. години.

Сандра - Новаковић
Сандра Новаковић

-У ту сврху намењено је 12 милиона динара. Од тога на подстицај руралног развоја намењено је 10,6 милиона динара. За директна плаћање утрошиће се милион динара, а за посебне подстицаје 400 хиљада динара – казала је Ана Илијашевић руководилац Пољопривредне службе у општини Бајина Башта.

Дужа дискусија водила се око Извештаја о раду ЈКП Дубоко из Ужица. Осврт на рад и одговоре на питања давао је  директор Момир Миловановић. Он је истакао да има доста проблема у раду предузећа чији су оснивачи градови Ужице, Чачак и општине Бајина Башта, Ивањица, Пожега, Лучани, Ариље, Чајетина и Косјерић. Нагласио је да најбоље резултате у прикупљању примарног селектованог отпада имају Чачак, Ужице и Бајина Башта, а да по квалитету тог отпада предњаче  Ивањица, Ариље и Бајина Башта. Миловановић је изнео податак да општина Бајина Башта има дуг према ЈКП Дубоко од 11 милиона динара. Узимајући реч у дискусији, заменик председника општине Радомир Филиповић је рекао да општина има средства, али нема начина да то плати и предложио да ЈКП Дубоко тужи општину и наплати потраживање.

Предраг Анђић и Велимир Радовановић
Предраг Анђић и Велимир Радовановић

На дневном реду биле су четири тачке које су се односиле на ЈП ББ ТЕРМ. Највише пажње посвећено је плану за реконструкцију дела топловода за који је потребно 18 милиона динара. Директор Предраг Анђић и извршни директор Велимир Радовановић детаљно су објаснили пројекат кога су они спремни да  реализују заједно са ЈПК „12. септембар“ . Забрињавајући податак је да је део топловодне мреже стар 55 година, а најмлађи њени делови имају 35 година. Предлог је прихваћен и наћи  ће се у буџетској позицији за наредну годину. На истој седници усвојени су и извештаји о раду Предшколске установе Невен и Центра за социјални рад. Директорка Невена Весна Лештаревић потврдила је да Вртић ради нормално уз примену свих прописаних мера заштите од вируса. Марица Вуковић, директорка Центра за социјални рад изнела је податке који говоре да је бракова све мање и податак да се насиља у породицама смањују.

Одложена је тачка дневног реда о разматрању захтева  ЈКП „12. септембар“ и Дорбовољног ватрогасног друштва Бајина Башта  за уступање на коришћење теренског возила „дастер“.

Текст и фото: М.Андрић

СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКТЕ ИЗ КУЛТУРЕ

Општинско веће усвојило је предлог Комисије за доделу буџетских средстава намењених финансирању пројеката  из области културе за 2020. годину. Удружење грађана Биос добило је 120 хиљада динара, ОШ “Свети Сава“ 72.000,00 , КУД Јелек 210.400,00, Завичајно удружење Баштина 119.000,00,  Видео продукција Лађа 250.000,00, УГ  Позоришно креативни центар Талија 250.000,00, УГ Дрина етно- арт 186.000,00, УГ Академска сцена 500.000,00 и КУД Звуци Кадињаче 292.600,00 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest