Шумски пожари у НП Тара

 Заједнички пројекат НП Тара и општине Рогатица  вредан 430.000 евра траје 18 месеци, а 85 одсто је учешће ЕУ

Потписивањем уговора започеле су активности на реализацији прекограничног пројекта „Унапређење система управљања заштитом од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“, у оквиру ИПА програма Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Циљ пројекта је допринос побољшању система управљања хитним ватрогасним интервенцијама у прекограничном подручју БиХ и Србије.

Пројекат ће трајати 18 месеци, до септембра 2022. године, а спроводе га Општина Рогатица (БиХ) и ЈП „Национални парк Тара“ (Србија) у укупној вредности од 429.737,52  евра. Са надлежним Телом за уговарање – Сектор за уговарање и финансирање програма из  средстава ЕУ (CFCU) у оквиру Министарства финансија Републике Србије, уговорено је суфинансирање пројекта средствима ЕУ у вредности од 364.720,94 евра. Поменути износ чини 84,87% укупне вредности пројекта, док ће остатак средстава обезбедити пројектни партнери.

Идеја пројекта je унапређење људских капацитета за превенцију, интервенцију и спасавање, повећање техничких капацитета, израда планске документације и подизање свести локалног становништва о превенцији пожара.

Људски капацитети ће се градити кроз посебно осмишљене тренинге и радионице, док ће технички капацитет институција бити унапређени набавком ватрогасних возила и специјализоване ватрогасне опреме. Размена искустава и примера добре праксе као и повезивање ватрогасних јединица у прекограничном подручју биће остварена кроз заједничке тренинге.  Пројектно подручје карактерише висок степен угрожености од шумских пожара – 80% Националног парка Тара је под шумом и ово је најугроженији део Србије од шумских пожара. Такође, 55% подручја општине Рогатица је покривено шумом и ризик од пожара је веома висок.

Поред општине Рогатица (БиХ) и ЈП „Национални парк Тара“ (Србија) у реализацију пројекта ће бити укључени ватрогасна јединица из Рогатице, шумско газдинство Сјемећ, општина Бајина Башта, ватрогасна јединица из Бајине Баште, ДВД из Бајине Баште и представници цивилне заштите из обе општине.

Извор: НП ТАРА

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 14 =

Pin It on Pinterest