Преображенски котлић у Рогачици – Гвошчани скували најбољу чорбу

 

Тринаести Преображенски котлић у кувању рибље чорбе, кога традиционално организује Црквена општина Рогачица на Преображење на плацу цркве Христовог Вазнесења, окупио је 20 екипа са подручја општине Бајина Башта и града Ужица. Ужичани су имали 4 екипе а међу бајинобаштанским највише их је било из Рогачице, Гвосца, Јеловика, Костојевића, Пилице и Својдруга.

Preobrayenski kotlic 1 (1)

Пре почетка такмичења у јутарњим часовима служена је  света литургија од стране протојереја ставрофора  Симеуна Jараковића и јереја Владимира Никитовића.

Стручни жири, у коме су били Зоран Митрашиновић, Милан Јовановић и  Момчило Старчевић , имао је тежак задатак да прогласи три екипе које су скувале најбољу чорбу. После дужег већања, одлучили су да прво место припадне екипи Меркур градња из Гвосца. Њу су чинили Марко Марковић, Љубиша Стојић и Далибор Вићентијевић и још неколико помагача.

Pobednicka ekipa-

-Ово је наше десето учешће на Преображењском котлићу. Раније нисмо освајали ниједно од прва три места. Овај пут били смо најбољи. Упорно учешће нам се исплатило иако долазимо првенствено због лепог дружења- каже капитен екипе Марко Марковић.

Drugoplasirana ekipa-

Друго место заузела је дружина  Кост у грлу из Бајине Баште. Дарко Вилотијевић, Лазар Митровић и Слободан Аврамовић били су њени чланови. Рекоше да учествују пуних 12 година. Једном су освојили друго место, ове године поново су били други.

Treceplasirana ekipa-

Трећепласирана је екипа  Друштво испод Перунике из Својдруга  кога су чинили Љиљана Шишовић, Александар Гавриловић и Сретен Биљић. По оцени публике најбољу рибљу чорбу скувала је екипа Маца-Јеца из Бајине Баште. У њој су биле Радојка Васић, Јелена Недељковић и Милица Миливојевић.

Najbolja ekipa po oceni publike-- (1)

-Први пут смо учествовале на Преображенском котлићу. Хвала публици на награди. Долазимо и идуће године – вели Јелена Недељковић.

Због короне вируса прошле године ова манифестација није одржана. О овогодишњој старешина рогачичке цркве свештеник Јован Тимотијевић је рекао:

-Драго нам је да су се такмичарске екипе вратиле у великом броју и да је надметање пратио велики број посетилаца. И литургија је била одлично посећена. Желим да истакнем да је велики допринос организацији дао Црквени одбор. Посебно смо захвални на помоћи Зорана Митрашиновића, овдашњег угоститеља, који је обезбедио награде за најбоље екипе, пехаре, дипломе и земљане лонце.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest