Председника Француске Макрона на Калемегдану поздравило и 150 Бајинобаштана

Na putu za Kalemegdan

 

На Калемегдану код Споменика захвалности Француској  председника Емануела Макрона  поздравило је и око 150 Бајинобаштана који су допутовали у два велика и једним малим аутобусом и са неколико кола.

За утиске са Калемегдана питали смо неколико житеља Бајине Баште који су ишли на дочек председника Француске Емануела Макрона.

-Заиста је било величанствено. Француски председник је видео искрено пријатељство у српском народу. Очекујемо да се однос те државе према Србији врати на онај какав је некад био, као у време пред Први светски рат, током њега и после велике заједничке победе у Великом рату 1918. године. Мислим да ми, као народ, то заслужујемо, да наш председник то заслужује. Ово данас је био  прави потез председника Вучића- рекао је председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић.

Одушевљени Бајинобаштани по завршетку митинга

-Драго ми је што је председник Макрон исказао велико поштовање према Србији и њеном народу, што је наглашавао заједничку борбу српског и француског народа у ослободилачким ратовима, што је  истакао да је Србија у борби за слободу током Првог светског рата дала животе  450 хиљада војника и 800 хиљада цивилног становништва. Уверен сам, а то је и рекао Макрон, да ће Србија имати у Француској савезника  на њеном путу у чланство Европске уније-казао је Предраг  Пеђа Петровић.

– Ишао сам да дочекам председника Русије Путина, нисам хтео да пропустим прилику да будем у Београду у време посете  председника Француске Макрона. Из говора Путина и Макрона видео сам колико је моја земља цењена у свету. Закључио сам да Србија има перспективу и одлучио да радим у њој и не идем из ње- вели   18-годишњи Душан Мијаиловић из Црвице.

-Било је то вече за незаборав. Одушевио ме Макрон својим наступом. Нарочито нас је импресионирао и показао поштовање када је скоро половину обраћања грађанима изговорио на врло добром српском језику. Ишао сам на више сличних догађаја, али ни на једном нисам видео и чуо толико аплауза као што их је побрао Макрон- нагласио је  Горан Милутиновић -Палма.

ДОКТОРКА  ЂУРИЋ ДВА ПУТА ИНТЕРВЕНИСАЛА

У каравану Бајинобаштана. који је ишао на дочек председника Француске Макрона, била је и докторка Стојанка Ђурић, директорка Дома здравља „Евелина Хаверфилд“ из Бајине Баште. Она је имала ситуацију да је на Калемегдану два пута пружила помоћ људима који су пали у несвест због велике гужве у моментима кад им се нису могли приближити људи из хитне помоћи.

-Случај је хтео да се то догодило на свега неколико метара од мене где сам стајала. Наравно, притекла сам у помоћ два пута и оба пута из несевсти вратила људе у нормално стање. А што се тиче утисака са Калемегдана, могу да нагласим да сам фасцинирана  говорима  председника Макрона и Вучића. Очекујем да ће се пољуљано пријатељство између Француске и Србије, после НАТО бомбардовања и признавања Косова, вратити што је у обостраном интересу-  изјавила је др Стојанка Ђурић.

                                                                                                               Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest