Поводом 150 година од рођења Mихaилa Пeтрoвићa Aлaсa – ИЗЛОЖБА И КВИЗ ТАКМИЧЕЊЕ

Квиз, финално такмичење

 

Друштво математичара из Бајине Баште, у сарадњи са Гимназијом „Јосиф Панчић“ обележило је на пригодан начин 150-годишњицу од рођења и 75 година од смрти Михаила Петровића Аласа, једног од најпознатијих српских математичара, професора Универзитета у Београду и академика Српске краљевске академије.

Матемастичари - Квиз- Гимназија
Такмичари показали изузетно знање

У холу Гимназије је половином новембра отворена изложба о животу и раду великог математичара.  Toм приликoм, прeдсeдник Друштвa мaтeмaтичaрa Србиje Вojислaв Aндрић је одржао приклaднo прeдaвaњe o животу Михаила Петровића, и његовим великим научним достигнућима из области математике. Занимљиво је да је он, поред великог броја својих научних радова, објавио и неке путописе са својих поморских путовања и публикације из области риболова, јер је био и страствен риболовац, по чему је и добио познати надимак. Поставка изложбе трајала је петнаестак дана.

Изложба у Гимназији посвечена 150 година рођења Мике Петровића Аласа
Мика Петровић-Алас, изложба у Гимназији

Великом научнику било је посвећено и квиз такмичење које је побудило запажено интересовање код гимназијалаца математичког, али и друштвено-језичког смера. Финално такмичење четворице најбољих са претходног тестирања одржано је у просторијама Гимназије. Такмичари су кроз четири математичке игре показали изузетно познавање живота и рада Мике Петровића Аласа. На крају је победила Радиславка Крсмановић, ученица другог разреда гимназије, друго место је освојио Милојко Стаменић из првог, трећи је био Ђорђе Аксентијевић  и четврти Никола Урошевић ученици четвртог разреда гимназије. Свим финалистима квиза припале су вредне награде према пласману. Квиз такмичење су веома добро припремили и успешно реализовали прoф. др Mилaн Живaнoвић и професор Јелена Стојкановић.

–  Захваљујући Друштву математичара ми смо ове године са великим задовољством обележили сећање на истакнутог српског математичара и академика Михаила Петровића. Посебно бих истакла изложбу која је овде код нас постављена после још неколико градова у Србији. Веома је значајно и то да су ученици наше школе били врло заинтересовани за учешће на квизу – истиче проф. Јелена Стојкановић.

 

 

                                                                    О. Додић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =

Pin It on Pinterest