Бајинобаштани први у екипној конкуренцији

Државно првенство у планинском трчању је 19. августа одржано на атрактивним и суровим теренима Суве планине, у оквиру трке „Сува трејл“ у организацији ПСК „Мосор“ из Ниша. На трци је учествовало 103 такмичара, 23 даме и 81 мушкарац. Планинарски клуб „Тара“ из Бајине Баште представљало је 9 планинских тркача.

За трку државног првенства изабрана је атрактивна, тешка и технички јако захтевна стаза од 45 км и са 2510 метара кумулативног успона. Старт и циљ трке били су у Нишкој Бањи, а траса је каменитим и стрмим стазама водила преко Коритњака, Соколовог камена, до Трема, на надморској висини од 1810 метара, и назад. У повратку са Трема ка Бојаниним водама такмичаре је чекао стрм и незгодан спуст,  па успон на Мосор, који је за планинаре представљао посебан изазов.

Такмичари ПК „Тара“ су остварили запажене резултате о чему сведочи екипна титула првака Србије. У јакој екипној конкуренцији ПК „Тара“ је сакупио 363 бода и освојио прво место, испред ПСК „Мосор“ из Ниша и ПК „Железничар“ из Инђије.

На победничком постољу
На победничком постољу
Радост победника
Радост победника

Код дама Мина Косановић је убедљиво освојила прве место и била је једина представница нашег клуба на овој трци. У мушкој конкуренцији Дејан Жерајић је заузео 3, Миодраг Вукић 5, Предраг Драгичевић 12, Ранко Милановић 13, Душко Ордагић 19. и Милош Ристивојевић 30. место.

– Иако Бајина Башта има релативно дугу традицију планинског трчања у оквиру ПК „Тара“ се организовано ради последње четири године и у том периоду смо остварили доста значајних резултата, а сада смо коначно дошли до титуле државних првака – истиче капитен Предраг Драгичевић.

–  Ово је велики успех и за наш клуб и за Бајину Башту доћи до титуле првака државе у конкуренцији клубова из много већих градова, а круна сезоне ће бити ако успемо да сачувамо тренутно прве место у оквиру лиге – Националне серије у планинском трчању ПСС , каже председник клуба Ненад Лечић – Клуб је јако активан на свим пољима, а последњих година има тридесетак регистрованих такмичара који наступају на домаћим и иностраним тркама и остварују запажене резултате. Радимо и на томе да привучемо и млађе суграђане у клуб и да формирамо подмладак коме ћемо преносити здраве животне навике, а свакако и добити нове такмичаре у планинарским дисциплинама.

У склопу манифестације у Нишкој Бањи одржана је и трка „Топла вода трејл“ где су наступила два представника ПК „Тара“. На стази од 16 километара са скоро 1000 метара успона Дејан Тимотијевић је заузео треће, а Лука Лазић 17. место.

Стазама Суве планине
Стазама Суве планине

„Сува трејл“ је, иначе, бодована и као 4. коло Националне серије у планинском трчању за сезону 2023., а последње коло бајинобаштанске планинаре чека у Прибојској Бањи на стази од 24 километра са 1200 метара кумулативног успона. ПК „Тара“ је тренутно прва у лигашком делу са великим изгледима да освоји титулу победника Националне серије у планинском трчању.

О. Д.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest