ПК Тара: Пет година сарадње са Министарством одбране

Једна од радионица у Планинарском дому у РастиштуЈедна од радионица у Планинарском дому у РастиштуЈедна од радионица у Планинарском дому у Растишту

Министарство одбране Републике Србије подржало је нови пројекат Планинарског клуба Тара из Бајине Баште „ Тара 2021- едукација- сигурност-мобилност“ Ово је пета година како пројeкте ПК Тара подржава то министарство.

– Реализација овог пројекта вишeструко је значајна за наш клуб. Допринеће повећању техничких и људских капацитета и побољшању сигурности на планинарским стазама. Набавком  аудио- визуелне технике и опремање сале за едукацију и презентацију  у Планинарском  дому у Растишту, завршeн  је део пројекта. Тиме смо привели крају и реконструкцију тог објекта који се убраја у најбоље уређене и опремљене планинарске домове у Србији – каже Ненад Лечић, председник ПК Тара.

Detalj iz Planinarskodoma u rasistu

Он истиче да су одржане две едукативне радионице чланова клуба из основне планинарске обуке. Обуку је похађало 50 чланова клуба. У новембру биће још две едукативне радионице у којима ће учествовати и Андреј Ивошев, председник Комисије за рад са младима Планинарског савеза Србије.

– Прва новембарска радионица биће одржана у оквиру Републичке акције за младе – „Тара 2021“ где ће млади планинари и ученици бити упознати са планинарском организацијом у Србији, дисциплином и принципима понашања на експонираним деловима планинарских стаза. На другој радионици нам је циљ да окупимо што већи број просветних радника и да им представимо програм увођења планинарства у школе као изборног предмета – вели Лечић.

Други сегмент пројекта јесте побољшање сигурности на планинарским стазама као и набавка додатне опреме за ПК „Тара“.

– Активности које су у току односе се на опремање експонираних делова стаза у НП „Тара“. На четири позиције планинарских стаза Манастир Рача – Калуђерске Баре и Солотуша – Солотник ће се на технички захтевнијим деловима додати сајле – гелендери и слична опрема како би се повећала сигурност корисника. Такође, кроз пројекат ћемо извршити набавку и две адекватне приколице, једну за транспорт чамаца и габаритне спасилачке опреме и другу, теренску, предвиђену за коришћење са АТВ возилом. Ово ће у великој мери олакшати транспорт опреме на различите терене приликом интервенција, а имали смо их не мали број у претходном периоду – наглашава Обрад Павловић, координатор овог пројекта.

Реализација овог пројекта отпочела је у августу. Пројектним планом предвиђено је да активности трају четири месеца. Планинарски клуб „Тара“, поред овог пројекта ,упоредо реализује и неколико пројеката који се финансирају из средстава ЕУ. Према овим параметрима ПК „Тара“ једна је од најуспешнијих спортских организација у Србији по пројектном менаџменту уз напомену да не занемарује рекреативне и такмичарске активности.

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest