Перућац, градња цркве

У Месној заједници Перућац иницијатива за градњу храма Српске православне цркве стара је више од две деценије. Од почетне иницијативе надлежног свештеника Раденка Глигића није се много одмакло.

-Имамо проблем са обезбеђењем плаца на коме би се градила црква. Ми смо желели да се она гради на плацу недалеко од новоподигнуте јавне чесме у центру Перућца кога је Црквеној општини Бајина Башта поклонила Босиљка Шкрњић 25. децембра 2000. године.  Изјаву о поклону сачинио је адвокат Ивко Милошевић, а заведена је у Месној заједници 28.2. 2001. године- каже председник МЗ Перућац Драган Тодоровић.

Тај плац је одабран јер је важећим урбанистичким планом предвиђено да се на њему гради црква. Парцела носи катастарску ознаку 1478. Проблем је настао када  се поменута парцела нашла у власништву Компаније Цептер. Како је до тога дошло ни сами Перућани не знају.

-Како је парцела укњижена на Угоститељско предузеће Инекс кога је купила Компанија Цептер није јасно. Има ту још нејасних књижења. Ето, на мени се води само троторар код куће, а кућа и двориште су такође укњижени на Инекс па се сада води као посед Компаније Цепетер-истиче председник Тодоровић.

Председник МЗ Перућац Драган Тодоровић
Председник МЗ ДРаган Тодоровић са захтевима упућиваних Компанији Цептер

На питање да ли је било контаката са власником Компаније Цептер председник МЗ Перућац каже:

-Слали смо неколико захтева, први још 2003. године да нам Компанија Цептер поклони 10 ари или прода на којима би градили цркву. Ништа није вредело. У 2017. години смо имали састанак са власником Компаније Цептер на коме је био и заменик председника општине Бајина Башта Петар Петровић. Речено нам је да упутимо нови захтев. Ми смо то урадили, али одговора још нема. У међувремену  понудили смо им да заменимо плацеве тако што би им дали плац на месту старе Полицијске станице. Нису прихватили ни то. Истина, давали су нам плац на другом крају Перућца где урбанистичким планом није предвиђења градња цркве нити је погодан за тако нешто.

Перућани су до сада имали молитвиште у засеоку Ровине. Ту су палили и бадњак за Божић. Ове године одустали су од тога и први пут су Бадње вече уз бадњак прославили на парцели коју су урбанисти наменили за подизање цркве.

-Пошто није могао да се постигне договор са Компанијом Цептер, ми планирамо да упутимо захтев општини Бајина Башта да се утврди јавни интерес на спорној парцели како би могли да је откупимо и на њој саградимо цркву- каже председник МЗ Перућац Драган Тодоровић.

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest