NP 3 (2)NP 3 (2)

Национални парк Тара и општина Рогатица заједнички су почели реализацију пројекта „ Побољшање система заштите од пожара у прекограничном подручју  Босне и Херцеговине и Србије“.  Пројекат ће трајати годину и по дана, а коштаће око 430 хиљада евра. Са Министарством  финансија Републике Србије уговорено је финансирање  средствима Европске  Уније у вредности од око 365 хиљада евра. Око 15 процената биће учешће партнера у овом пројекту.

NP 2 (1)

– Пројектно подручје карактерише висок степен угрожености  од пожара. Према процени ризика Србије од пожара  из 2019. године , НП Тара је најугроженији део државе. Исто тако и подручје општине Рогатица је веома угрожено од пожара с обзиром да је покривено шумама у проценту од 55 посто. То је и разлог што  смо се заједничку пријавили са овим пројектом. Пракса је показала да је узрок пожара у преко 90 посто случајева људски фактор- каже координатор пројекта „  Побољшање система  заштите, од пожара у прекограничном  подручја БиХ и Србије“ Марко Томић, дипломирани шумарски инжењер из НП Тара. Осим општине Рогатица и НП Тара, у пројект су укључени и  ватрогасна јединица из Рогатице, Шумско газдинство Сјемећ, општина Бајина Башта,  Ватрогасна јединица Бајина Башта и Добровољно ватрогасно друштвво  Бајина Башта са представницима цивилне заштите из обе општине.

NP 4 (2)

NP 1 (2)

-Пројекат је започет са два тренинга, „ Комуникације и координације приликом шумских пожара“ и „ Шумски пожар- превенције и процедуре“. Учесници уз противпожарну  обуку  морали су да учествују и у алпинистичкој обуци.  Крајем децембра  у хотелу „ Цептер Дрина“ у Бајиној Башти  одржана је радионица  под називом „ Добровољно ватрогасно друштво- пример добре праксе“. Предавач је био Недељко Ракић. Он је том приликом  презентовао историјат Добровољног ватрогасног друштва у граду на Дрини. Миломир Марковић  говорио је о јавно показним вежбама, а представници Рогатице  одржали су предавање  у коме су показали добре примере  противпожарне заштите у окружењу – истиче Марко Томић.

По завршетку рада радионице, учесници пројекта посетили су Добровољно ватрогасно друштво Бајина Башта.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest