Награда „Ћирилична даровница“ Драшку Станивуковићу

Весна Ђурић уручила "Ћириличну даровницу "Драшку СтанивуковићуВесна Ђурић уручила "Ћириличну даровницу "Драшку СтанивуковићуВесна Ђурић уручила "Ћириличну даровницу "Драшку Станивуковићу

Уручивањем награде „Ћирилична даровница“ градоначелнику Бања Луке Драшку Станивуковићу, вечерас  је у Бајиној Башти отворена трећа по реду манифестација „Ћирилична баштина“ посвећена српском језику и очувању ћирилице. Националну награду, коју организатор додељује  за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма, Станивуковићу је уручила председница општине Бајина Башта Весна Ђурић. Бираним речима на признању захвалио је градоначелник Бања Луке.

„Ако је језик хранитељ народа, онда је писмо мајка истог. Док траје језик – трајаће и његов народ, а док траје писмо – постојаће сведочанство о постојању тог народа.“

Награда „Ћирилична даровница“ најлепши је поклон који сам добио за свој 28. рођендан. Имаће посебно место у мом кабинету и увек опомињати на овај важан пут очувања ћирилице. Ћирилица је нешто што одликује наш народ и као таква дубоко је уткана у моје срце. Захвалан сам председници општине Бајина Башта Весни Ђурић и организаторима манифестације „Ћирилична баштина“ на овом великом признању. Поносан сам што је моја прва званична посета Бајиној Башти протекла у знаку нашег писма. У разговору са председницом општине сазнао сам да и у Бајиној Башти ниче први ћирилични парк, а једну такву идеју смо пре неколико месеци и ми покренули у нашој Бањој Луци. Бајина Башта има Декларацију о очувању ћирилице, а наш план је да по узору на њих кренемо тим путем и једну сличну повељу предложимо и у нашем граду. Ћирилица представља нашу богату историју, али и најсветлију будућност.

Користимо ћирилицу – чувајмо своје! – казао је Станивуковић, овогодишњи лауреат награде „Ћирилична даровница“

 

Овогодишња манифестација „Ћирилична баштина“  у организацији Установе „Култура“, а под покровитељством Скупштине општине  трајаће од 21. до 24. маја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest