„Михољски сусрети“ у Јеловику: Милица Петронијевић „Мис села“

Мис села и прва пратиљаМилица Петронијевић , Мис села и прва пратиља Анђела ЗечевићМис села и прва пратиља

Месна заједница Јеловик била је домаћин Михољских сусрета села одржаних 12. октобра. Организатор манифестације је Установа Култура из Бајине Баште и поменута месна заједница, а покровитељи су  Министарство за бригу о селу Републике Србије и општина Бајина Башта. Учеснике Михољских сусрета села поздравио је председник МЗ Јеловик Драган Спасојевић, а отворио их је Никола Васиљевић, представник Установе Култура. Након сплета игара из Шумадије и  Поморавља, Културно- уметничког друштва Јелек, почела је реализација такмичарског дела програма.

Сложба браћа, мушка певачка група
Сложна браћа, мушка певачка група
Најбољи инструменталисти
Најбољи инструменталисти

Програм је био разноврстан. Учешће је узело десетак месних заједница. Најпре је одржано такмичење у малом фудбалу. Прво место припало је МЗ Љештанско. Она је у финалу савладала МЗ Јеловик са 9:1.Уследило је надметање девет изворних мушких и женских певачких група. У мушкој конкуренцији победила су Сложна браћа из Рогачице. Следе Весели другари из Дуба и Соко из Костојевића. У женској конкуренцији прво место заузела је група Звуци Кадињаче из Заглавка, друго је припало Јакљанкама.У надметању свирача на традиционалним инструментима победио је хармоникаш Жељо Бабић. Други је фрулаш Андрија Тодоровић, а трећи гитариста Крстивоје Секулић.  У припремању гулаша победила је МЗ Костојевићи. Следе АБЦ систем Јеловик и МЗ Јакаљ.

Припремање гулаша
Припремање гулаша
Бацање камена с рамена
Бацање камена с рамена
Надвлачење конопца
Надвлачење конопца
Скок у даљ
Скок у даљ
Скок у даљ
КУД „Јелек“
Признања најуспешнијим на Михољским сусретима
Признања најуспешнијим на Михољским сусретима

У  скоку у даљ најбољи је био Предраг Маринковић. Други је Мићо Лазаревић, трећи Вељко Шкрњић. У бацању камена са рамена први је био Предраг Маринковић. Друго место припало је Милисаву Новаковићу, треће Раденку Ковачевићу. У надвлачењу конопца тријумфовала је прва екипа МЗ Јеловик, друга је екипа Јеловик 2, трећа Љешптанско. На крају програма обављен је избор Мис села. Победница је Милица Петронијевић. Пратиље су јој Анђела Зечевић и Јелисавета Николић. Пехаре и дипломе најуспешнијим уручила је председница општине Бајина Башта Весна Ћурић и први човек МЗ Јеловик Драган Спасојевић. Председница је поздравила све учеснике, похвалила организаторе и пожелела да идуће године ова манифестација буде још боља.

ОВО ЈЕ ЛЕПО

Међу посетиоцима Михољских сусрета села у Јеловику био је и мештанин  Миленко Лазаревић и његова снаха Петрија.

Петрија и Милојко Лазаревић
Петрија и Милојко Лазаревић

-Идуће године пуним 80 година живота. Није ми било тешко да дођем и видим шта је данас приказано. За мене је ово све лепо.Подсетило ме на дане моје младости. Верујем да ће ме здравље послужити да ову манифестацију посетим још коју годину– каже Милојко Лазаревић.

ОРГАНИЗАТОРИ ЗАДОВОЉНИ

С обзиром да је радни дан, задовољни смо бројем учесника и самим сусретима села. Хвала свима који су се одазвали, а остали да се укључе наредне године. По завршетку такмичења организовали смо народно весеље уз свирку оркестра Гиле бенд- вели Драган Спасојевић.

Драган Спасојевић, председник МЗ Јеловик
Драган Спасојевић, председник МЗ Јеловик
Никола Васиљевић отворио манифестацију
Никола Васиљевић

– Ово су други по реду Михољски сусрета села. Нама је битно да је ове године било знатно више учесника Очекујемо да ће манифестација расти из године у годину. Надамо се да ће нам доћи неко из Министарства за бригу о селу. Користим прилику да позовем све месне заједнице да се укључе и да манифестација постане традиционална- истиче Никола Васиљевић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest