Мића Веселиновић Тарски – “Зимском идилом“ зближио Тару и Златибор

Са отварања изложбе Миће Веселиновића Тарског у галерији Културног центра ЗлатиборСа отварања изложбе Миће Веселиновића Тарског у галерији Културног центра ЗлатиборСа отварања изложбе Миће Веселиновића Тарског у галерији Културног центра Златибор

   Четврдесета ауторова изложба и то са 40 слика ( 10 уља на платну и 30 акварела ), Тара и Златибор зближени не само у песми… Тако се уметник Милоје Веселиновић звани Тарски, кроз поставку „Зимска идила“ представља овог јануара у галерији Културног центра Златибора.

Искусни стваралац, вешт пејзажиста, деда двоје унука стигао је из снежне идиле непрегледне Таре у белу идилу туристима попуњеног Златибора. Родом из Солотуше, он на Тари ствара у свом атељеу ( ту му је и стална поставка дела ). Њени предели, како истиче, враћају га у детињство одакле црпи непресушну инспирацију. Зато каже:

–  Сликам, јер имам два живота: истински који сам живео и сањао у детињству а који сањам и даље, стварни који као лишће презими па се на бордо кармин и тамнозеленом лишћу појави нежно зелена боја.

Сматрају га сликарем завичаја. Привлаче Тарског увек изнова неодољиви пејзажи Таре, Бајине Баште, Златибора, околине. Ту му је, истиче он, све близу, у окружењу. Његови лазурни акварели, како је отварајући изложбу рекла Андријана Андријашевић, приказују нежне зимске пејзаже ритмичног колорита, док су му уља тематски повезана са акварелима, слободнија у потезу, а једнако бајковита и пријатна за посматрача.

Поставка „Зимска идила“ отворена је у овој галерији до краја јануара.

Б.П. (Политика)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest