Квар на топловоду код градске апотеке биће убрзо отклоњен

Ужурбано се ради на отклањању квараУжурбано се ради на отклањању квараУжурбано се ради на отклањању квара

 ЗАМЕНА ТОПЛОВОДА КОНАЧНО МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА

Невоља је у томе што се никада не зна када цеви могу поново да попуцају и да опет дође до проблема у дистрибуцији топлотне енергије – истиче Предраг Анђић, директор ЈП „ББ терм“

У вечерњим сатима, 24. децембра, дошло је до квара на магистралном топловоду код градске апотеке. Пуцање топловодне цеви довело је до тога да су код скоро две трећине корисника централног грејања у граду остали хладни радијатори. Јавно предузеће „ББ терм“ чини максималне напоре да оспособи топловод иако им временске прилике не иду на руку. Киша, али већ и први снег непрекидно падају.

Честа слика у граду
Честа слика у граду
Озбиљан квар на топловоду
Озбиљан квар на топловоду
  • Топловодне цеви у граду старе су скоро 50 година, уграђене су давне 1972. године, а познато је да им је век трајања око 30 година – каже Предраг Анђић, директор ЈП „ББ терм“ – Топловод је општинско добро, а „ББ терм“ њиме само газдује и одржава га превентивно. У задње две године је неколико пута долазило до пуцања магистралног топловода, највише код зграде бившег комитета, и свима је познато да је он у јако лошем стању. Морам да напоменем да смо у задњих три године конкурисали код локалне самоуправе да нам из општинског буџета одобре средства за замену топловода. Нисмо у томе успели јер су то кочили људи којима градско грејање није ни било потребно, а и ми нисмо имали довољно снаге да се наметнемо. Тек ове године, Општинско веће у новом саставу је препознало наш проблем и предвидело средства за замену топловода. Тако смо коначно наишли на њихово разумевање, па је овај посао ушао у приоритете и он ће бити одрађен одмах након завршетка грејне сезоне.

    Топловодне цеви често пуцају
    Топловодне цеви често пуцају

Радници који су ангажовани на поправци квара на топловоду раде ужурбано, па се очекује да у преподневним сатима у недељу 27. децембра дође до стабилизације система грејања. Невоља је у томе, истиче Анђић, што се никада не зна када цеви могу поново да попуцају и да опет дође до проблема у дистрибуцији топлотне енергије. Проблем може да буде знатно тежи када се има у виду да се у зимском периоду могу очекивати још лошије временске прилике.

  • Имам потребу да се извиним корисницима градског грејања због насталих проблема иако до њих није дошло нашом вољом – каже Анђић – Нама се често поставља питање зашто се ово не ради преко лета, али треба да се зна да се овакве поправке раде тек када дође до квара и пуцања цеви, а то се може догодити само када је топловод у режиму рада. Према томе, лети је немогуће установити овакве кварове. Подвлачим још једном, нисмо успели да се до сада наметнемо руководству општине, а у претходном периоду према „ББ терму“ је демонстриран један маћехински однос, па годинама из буџета нисмо добијали ни динар за одржавање топловода. Добар домаћин сваких петнаестак година промени шпорет у кући, а ми пуних 50 година нисмо мењали топловодне цеви.

О. Додић

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest