Ужурбано се ради на отклањању квара

 ЗАМЕНА ТОПЛОВОДА КОНАЧНО МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА

Невоља је у томе што се никада не зна када цеви могу поново да попуцају и да опет дође до проблема у дистрибуцији топлотне енергије – истиче Предраг Анђић, директор ЈП „ББ терм“

У вечерњим сатима, 24. децембра, дошло је до квара на магистралном топловоду код градске апотеке. Пуцање топловодне цеви довело је до тога да су код скоро две трећине корисника централног грејања у граду остали хладни радијатори. Јавно предузеће „ББ терм“ чини максималне напоре да оспособи топловод иако им временске прилике не иду на руку. Киша, али већ и први снег непрекидно падају.

Честа слика у граду
Честа слика у граду
Озбиљан квар на топловоду
Озбиљан квар на топловоду
  • Топловодне цеви у граду старе су скоро 50 година, уграђене су давне 1972. године, а познато је да им је век трајања око 30 година – каже Предраг Анђић, директор ЈП „ББ терм“ – Топловод је општинско добро, а „ББ терм“ њиме само газдује и одржава га превентивно. У задње две године је неколико пута долазило до пуцања магистралног топловода, највише код зграде бившег комитета, и свима је познато да је он у јако лошем стању. Морам да напоменем да смо у задњих три године конкурисали код локалне самоуправе да нам из општинског буџета одобре средства за замену топловода. Нисмо у томе успели јер су то кочили људи којима градско грејање није ни било потребно, а и ми нисмо имали довољно снаге да се наметнемо. Тек ове године, Општинско веће у новом саставу је препознало наш проблем и предвидело средства за замену топловода. Тако смо коначно наишли на њихово разумевање, па је овај посао ушао у приоритете и он ће бити одрађен одмах након завршетка грејне сезоне.

    Топловодне цеви често пуцају
    Топловодне цеви често пуцају

Радници који су ангажовани на поправци квара на топловоду раде ужурбано, па се очекује да у преподневним сатима у недељу 27. децембра дође до стабилизације система грејања. Невоља је у томе, истиче Анђић, што се никада не зна када цеви могу поново да попуцају и да опет дође до проблема у дистрибуцији топлотне енергије. Проблем може да буде знатно тежи када се има у виду да се у зимском периоду могу очекивати још лошије временске прилике.

  • Имам потребу да се извиним корисницима градског грејања због насталих проблема иако до њих није дошло нашом вољом – каже Анђић – Нама се често поставља питање зашто се ово не ради преко лета, али треба да се зна да се овакве поправке раде тек када дође до квара и пуцања цеви, а то се може догодити само када је топловод у режиму рада. Према томе, лети је немогуће установити овакве кварове. Подвлачим још једном, нисмо успели да се до сада наметнемо руководству општине, а у претходном периоду према „ББ терму“ је демонстриран један маћехински однос, па годинама из буџета нисмо добијали ни динар за одржавање топловода. Добар домаћин сваких петнаестак година промени шпорет у кући, а ми пуних 50 година нисмо мењали топловодне цеви.

О. Додић

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest