Костојевићи – Петровићи живе за цвеће и од цвећа 

Новак и Весна Петровић

Домаћинство Новака Петровића из Костојевића, општина Бајина Башта, једно је од најпознатијих одгајивача цвећа у западној Србији,  а водеће кад је у питању Подриње. У десетак пластеника они гаје на десетине хиљада струка преко 50 врста цвећа намењеног за саксије, дворишта, паркове и терасе.

Све је почело 1999. године када је Новак, после неколико година бављења цвећарством у фамилији из околине Београда, одлучио да са супругом Весном оформи властиту производњу на закупљеној парцели у Костојевићима.

-У почетку је било тешко, нисмо били познати, али смо квалитетом успели да брзо освојимо тржиште у више места Златиборског округа па одавно немамо проблема јер све што произведемо продамо. Последњих година успешно гајимо и расад парадајза, паприке и краставца – каже Новак Петровић.

Цвећари из Костојевића, породица Петровић

Петровићи истичу да су најтраженије јабучице, лепи јово, петуније, мушкатле , домаћи и грчки босиљак… Такође наглашавају да се цена цвећа не мења годинама. Оне се крећу од 30- 350 динара. Просек је око 40 динара по струку.

-Касни мразеви нанели су нам осетну штету јер су страдале биљке које су већ биле пикиране иако смо грејали пластенике и током целе ноћи. То ће нам у коначном умањити зараду која је у суштини солидна и није тако велика с обзиром на рад и улагање. Ове године смо смањили производњу јер је син Иван са супругом и децом отишао да ради и живи у Ужицу. Радника за овај посао је тешко наћи. Због тога идеја да купимо њиву близу Бајине Баште и повећамо производњу неће, бар за сада, бити реализована – вели Весна Петровић и не пропушта прилику да се захвали Трговини Лазић из Бајине Баште која им је бесплатно уступила место за продају испред њиховог главног продајног објекта. Она жали што им  није дозвољено да цвеће продају на тезги на Тргу „Душана Јерковића“ где су је имали годинама.

Нада,Цвећар из Костојевића

Петровићима је цвећарство главни извор прихода па практично од њега живе. Поред сталне тезге у Бајиној Башти, имају је и у Ужицу. Појединим, углавном пазарним данима, своје цвеће продају у Прибоју, Новој Вароши, понекад и у Пријепољу. Значајну количину продају на производном месту где најчешће долазе старе муштерије које су годинама редовни купци  код овог реномираног цвећара. Ту влада неписано правило да ко год једном купи цвеће од Петровића, то уредно чини и наредних година, првенствено због квалитета, цене и стручног упутства о садњи и  неговању.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =

Pin It on Pinterest