Јовица Ђурић, директор гимназије „Јосиф Панчић“: Гимназија- најбољи избор за будуће средњошколце

Добродошлица за будуће средњошколцеДобродошлица за будуће средњошколцеДобродошлица за будуће средњошколце

 

Бајинобаштанска гимназија „Јосиф Панчић“, по изузетним успесима својих ученика и професора, нарочито у последњих десетак година, једна  је од најугледнијих и најуспешнијих средњошколских установа у Републици. Свршени гимназијалци из ове школе су најчешће били и изузетни студенти на вишим школама и факултетима.

Углед ове школе већ годинама чувају њени ученици са својим успесима на екипним и појединачним такмичењима у знању. Из математике, например, на републичким такмичењима редовно су у самом врху, а круна тих успеха је свакако екипно прво место 2014. године, мада ни неколико освојених других места нису ништа мање значајна. Уз то, ту су и сјајни резултати у појединачним такмичењима. Бајинобаштански гимназијалци су увек међу најбољима, не само из математике већ и из других наставних предмета: српског језика, историје, физике, биологије… Спортски резултати су такође традиционално важан сегмент свеукупних успеха. У региону, али и на међурегионалним такмичењима често се ките победничким одличјима, а врло високе пласмане остваривали су и на републичким такмичењима.

Пројектна настава и рад по групама
Пројектна настава и рад по групама

Све су то значајни разлози који у доброј мери афирмишу бајинобаштанску гимназију и препоручују је будућим средњошколцима. Директор Јовица Ђурић посебно истиче  да ова школа већ годинама има најбољу пролазност у Ужичком округу за упис на факултете. Зато, не постоји ни један разлог да будући средњошколци из бајинобаштанске комуне иду ка неким, условно речено, већим „школама“ у Ужицу, Београду или Крагујевцу, када врхунско гимназијско образовање сасвим сигурно могу стећи и у свом месту.

Како одабрати право занимање
Како одабрати право занимање

– У следећој школској години планирамо да упишемо три одељења, од тога су два друштвено-језичког смера и једно одељење природно-математичког смера. Свако одељење има максимално по  30 ученика, тако да очекујемо  20 ученика – каже директор Јовица Ђурић – Оно што нашу Гимназију издваја у односу на неке друге школе јесте да наши ученици не уче за школу већ да се лакше прилагоде савременим условима живота. Код нас су наставни програми и методе савремени, професори су веома посвећени општем образовању ученика. Од пре три године увели смо програм државне матуре, што је важна новина у средњошколском образовању. Матура подразумева да је свршени средњошколци полажу истовремено у својим школама, а њу сви факултети и више школе признају уместо ранијег пријемног испита. Важна новина је и пројектна настава и рад у групама. Ученицима се омогућава да се баве истраживачким и пројектним радом, од њих се очекује радозналост, креативност, иницијатива, чиме ће развијати своје критичко мишљење. Ту су и изборни програми у којима ученици могу пронаћи лично интересовање које ће даље развијати. Кроз изборне предмете сваки ученик ће открити своје склоности и способности и на време ће се усмерити ка занимању којим ће се бавити у будућности. Покушавамо на тај начин да препознамо у чему су деца талентована и да кроз многобројне секције и додатан рад извучемо оно најбоље из њих.

Гимназија је, сасвим сигурно, прави избор за све оне ученике који након средње школе желе да наставе  факултетско образовање.

Шта ће бити приоритети  школе у будућности?
– Један од приоритета наше школе у будућности јесте да учење не буде пуко меморисање чињеница, већ покушавамо да научимо децу да повезују узрок и последицу и да логично размишљају. Ово је много важније од обичног учења које само меморише гомилу чињеница  с којом многа деца не знају да оперишу. Врло нам је битна међупредметна корелација,  јер на тај начин деца стичу целовиту слику. Знају да користе логику у математици, психологију у неком другом предмету итд. Тиме се код ученика буди истраживачки дух, подстичу се на тимски рад и шире већ стечена знања која могу применити у пракси. Повезивање чињеница, а не само пуко меморисање управо је оно на чему ће се у Гимназији у будућности радити – истиче Јовица Ђурић

 

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest