Породица Матић: Миломир и Драгана са ћерком Анђелом

На планини Тари на надморској висини од 994 метра, омеђено са једне стране кањоном Дрине са друге Националним парком Тара, сместило се село Јагоштица удаљено 40 километара од Бајине Баште. Важи за најзабаченије село у тој општини. Једино је које нема ни метар асфалтног пута. Предели нетакнуте природе су изузетно лепи. На тим просторима и данас обилато рађају дивље јабуке и крушке од којих Јагоштичани праве одличну ракију.

Судбина Јагоштице слична је већини других села у Србији кад је у питању њен опстанак. Пре 70 година у Јагоштици је живело 537 становника. Последњи попис из 2011. године каже да их је свега 77. Према речима председника Месне заједнице Јагоштица Милоша Стевановића, сада их има тачно 60.

Један од житеља Јагоштице, који је својом вољом одлучио да се врати у завичај и заснује породицу,  је Миломир Матић (39). У досадашњем животу дешавале су му се многе ружне ствари. Са 13 година остао је без оца. Потом му је брат Средоје доживео саобраћајну несрећу и остао прикован за инвалидска колица. Kада је постао пунолетан са мајком и братом инвалидом отишао је попут многих у Бајину Башту. Годинама је радио на пилани.

–  Срце ме је вукло у Јагоштицу. У Бајиној Башти упознао сам девојку Драгану, моју садашњу супругу, и неколико пута је водио у родно село. Мислио сам да јој се оно неће свидети. Kад ми је рекла да је прелепо, предложио сам јој да ступимо у брак и дођемо да ту живимо у трошној очевој кући грађеној скоро пре једног века – каже Миломир Матић.

Трошна кућа у којој живи трочлана породица Матић
Трошна кућа у којој живи породица Матић
Недовршена кућа Матића. Стиже помоћ да је заврше
Недовршена кућа Матића

Супруга Драгана млађа је од њега 15 година. Завршила је угоститељску школу и постала куварица са дипломом.

– Многи се чуде што сам напустила град и дошла у ово забачено село удаљено од прве продавнице и школе 30 километара, 40 километара од Дома здравља и Општине. Не кајем се. Био је то мој и Миломиров избор. У браку смо пуне три године. Добили смо кћеркицу Анђелу која је недавно навршила годину и по дана живота – вели Драгана Матић.

Матићи су живот у Јагоштици започели у неусловној кући за живљење. Прва им је жеља била да поправе кућу, а кад су сазнали да им је на путу беба, одлучили су да почну градњу нове куће. Миломир је кренуо у надницу. Пошто важи за доброг секача, најчешће обавља шумске послове. За три године Матићи су успели да озидају приземље куће и надзиду за поткровље. У ситуацији кад супруга не ради, а супруг повремено надничи, нису могли даље. Нова зима је на прагу а живот у старој  дотрајалој кући је све ризичнији.

– За нашу невољу сазнала је локална самоуправа и предузеће “Србија шуме“. Заједнички су одлучили да нам помогну да добијемо пристојан кров над главом. Желим да захвалим Влади Републике Србије, председнику Александру Вучићу, председнику општине Радомиру Филиповићу на помоћи. Ја и супруга смо обећали да ће Анђела у новој кући добити брата или сестру – каже Миломир Матић.

Миломир Матић са гостима. Захвалност за помоћ која стиже у право време
Миломир Матић са гостима

Матиће у Јагоштици посетили су представници “Србија шума“ на челу са председником Надзорног одбора Милошем Срећковићем, председник Златиборског округа Бобан Перишић и представници општине Бајина Башта председник Радомир Филиповић, Предраг Петровић, Миленко Ордагић.

У складу са смерницама и политиком председника Србије, Александра Вучића и Владе Репблике Србије, “Србија шуме“, са осталим државним институцијама и председником локалне самоуправе, подржале су акцију помоћи породици Матић која је спремна да остане на селу и гаји децу. Помоћи ћемо их са 500 хиљада динара за куповину неопходног материјала – истакао је Милош Срећковић.

Председник општине Радомир Филиповић захвалио је представницима “Србија шуме“ и рекао:

–  Стално истичем да без помоћи Републике многе проблеме не можемо да разрешимо. У конкретном случају донели смо одлуку да заједничким снагама помогнемо породици Миломира Матића. Потрудићемо се да до Нове године Матићи се уселе у нову кућу. Локална самоуправа подржаће акцију са 200 хиљада динара.

Подршку да се Матићима помогне у завршетку породичне куће од 67 квадрата пружио је и начелник Златиборског округа Бобан Перишић.

– Сама чињеница да породица Матић живи далеко од Бајине Баште и Ужица у делу Србије који је у прошлости помало био заборављен оправдава помоћ Матићима. То је политика Владе и председника Србије која хоће да се бори за сваког грађанина и свако дете у Србији. Ми у Златиборском округу настојаћемо да помогнемо грађанима где год можемо, поготову тамо где је та помоћ најпотребнија – казао је Бобан Перишић.

ПОСАО ЗА МИЛОМИРА

У име Надзорног одбора ЈП Национални Парк Тара Матићима се обратио председник тог органа Предраг Петровић.

– Национални Парк Тара помоћи ће у обезбеђењу резане грађе потребне за кров и друге послове. Настојаћемо да изнађемо могућност да Миломир у наредном периоду добије посао у НП Тара.

Запошљавањем Миломира, његова породица добиће сигуран извор прихода. До сада им је загарантован приход био само непуне четири хиљаде динара од додатка на дете.

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest