У галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти отворена је занимљива изложба графика под називом „Од легенде ка причи“ аутора Драгише Ћосића. Поставка изложбе обухватила је 55 радова који су настали од 2013. до 2019. године.

Са отварања изложбе Драгише Ћосића

Драгиша Ћосић (Неготин, 1951) је завршио графику на Академији уметности у Новом Саду, а постдипломске студије у Београду. Члан је УЛУС-а и уметничког удружења Грчке. Излагао је на групним и самосталним изложбама, а његови радови се налазе у музејима, приватним збиркама и галеријама у разним земљама. Сем графике бави се и сликањем и цртежом, пише и поезију. Изложба у Бајиној Башти је организована по препоруци његовог друга из студентских дана, бајоинобаштанског сликара Михаила Ђунисијевића, који је истакао да се Ћосић налази у врху српске графике и ликовне уметности.

– Драгиша Ћосић први пут представља своје радове публици у Бајиној Башти, иако је овамо долазио код свог пријатеља из студентских дана, професора Ђуна. Његов ликовни опус, који износи пред суд публике још од 1968. године, и то на широком простору од Аустрије до далеко на југ Грчке карактерише велика разноврстност у одабиру тема и облика, богатству или редукцији ликова. Снажна експресија постигнута је контрастима и дрско истакнутим главним мотивом који неочикивано иза себе крије минуциозно испричану причу инспирисану неким античким митом или пак свакодневним истинама преформулисаним кроз надприродне појаве тако карактеристичне за Источну Србију у којој је провео детињство – истакла је приликом отварања изложбе Јасна Станковић, кустос у галерији „Културе“.

  • За Бајину Башту везује ме лепа прошлост! Ја сам графичар, а почео сам као сликар, вајар и просветни радник. Ови моји радови су на памучном папиру а боја којом се служим је уљана боја. Ови радови морају да се ураме са парспатуом (као што је овде изложено) јер дају дубину раду. Стакло, обично, оживљава само дело. Рам, жао ми је што овде нисам донео неко урамљено дело, по вашем избору – ркао је, између осталог, Драгиша Ћосић који је потом прочитао и песму „У Башти расту добри људи“, која је настала непосредно пред отварање изложбе.

 

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest