Са отварања изложбе

У галерији Установе „Култура“, поводом Дана општине Бајина Башта, отворена је занимљива изложба „Бајина Башта у документима Архива Босне и Херцеговине“, која ће бити доступна Бајинобаштанима наредних месец дана. Аутор изложбе је мр Данијела Мрда, директор Архива БиХ, са својим сарадницима, која је након поздравне речи Николе Васиљевића из Установе „Култура“, нагласила да је између Сарајева и Бајине Баште одувек постојала нераскидива веза и сасвим је извесно да ће тако бити и убудуће. Она је истакла да је ова изложба  у Бајиној Башти уприличена највише захваљујући директору Архива из Ужица Жељку Марковићу, који је и направио први корак ка будућој сарадњи.

Изложбу је отворио Миленко Ордагић, заменик председника општине, а о садржају и значају изложбе инспиративно је говорио проф. др Драга Мастиловић, председник Удружења историчара Републике Српске.

Проф. др Драга Мастиловић
Проф. др Драга Мастиловић

– Аутори су се потрудили да нам зналачки одабраним документима приближе низ тема значајних за схватање положаја Бајине Баште и њених житеља у оквиру Дринске бановине. На овим паноима можемо наћи документа који говоре о банској управи, друштвима и удружењима која су у то време постојала у Бајиној Башти. Овде је и архивска грађа о Народној књижници читаоници, среској здравственој задрузи, Друштву за унапређење туризма… Аутори су указали и на напоре да се подигне нова болница у Бајиној Башти.  Нису пропустили ни то да се кроз архивске документе осврну и на просветне прилике у Бајиној Башти и рачанском срезу. Посебна пажња је посвећена саобраћајним приликама, реконструкцији и изградњи путева и мостова, као и других објеката попут бунара у Вишесави или изградњи цркве у Перућцу, за коју постоји скоро комплетна  пројектна документација – рекао је, између осталог, професор Мастиловић.

О. Додић

ДОГОВОРЕНА ДАЉА САРАДЊА

На састанку са председницом општине
На састанку са председницом општине

Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић је била домаћин неформалног састанка са трочланом делегацијом Архива БиХ, у којој су били: Данијела Мрда, директор Архива БиХ, Шимун Новаковић,  заменик директора Архива и др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета и председник Удружења историчара Републике Српске. На састанку је закључено да „постоји доста простора“ за будућу сарадњу између општина Бајина Башта и Источно Сарајево, као и са Архивом БиХ у циљу даљег „откривања“ и изучавања богате архивске грађе везане за прошлост и завичајну историју бајинобаштанског краја.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest