Гвоздац – Милија и Радосав оснивачи „Гвоздачких дана“

Радосав Томић и Милија Вучићевић, Гвоздачки даниРадосав Томић и Милија ВучићевићРадосав Томић и Милија Вучићевић, Гвоздачки дани

Сеоска манифестација „Гвоздачки дани“ почела је да се одржава пре три године. Готово две године требало је да прође од идеје до њеног почетка. После три године трајања, може се рећи да је манифестација, која се одржава крајем јула, ухватила корене и да би могла да привуче знатно више такмичара и посетилаца. Идеју за њено оснивање дала су двојица Гвошчана Милија Вучићевић и Радосав Томић.

-Видели смо да неке месне заједнице имају своје манифестације па смо хтели да и Гвоздац буде међу њима. Пилица има “ Дан малине“, Рогачица „ Сретењске сусрете“ и „Преображењски котлић“, Костојевићи „ Ивањданске дане“, Бачевци „ Илинданске дане“, Заовине „ Ловачку забаву“, Заглавак „ Госпојински сабор“. Ја и Радосав смо одлучили да у Гвосцу покренемо дводневну манифестацију „ Гвоздачки дани“ у којој би централно место припало такмичењу косаца. Предложили смо да се она одржава крајем јула на Гвоздачкој планини у месту званом Лазића раван. Сматрали смо да то треба да ради Одбор за културу при Месној заједници Гвоздац. Смисли смо и слоган “ ако си косац, дођи у Гвоздац“- каже Милија Вучићевић.

Треба рећи да су Радосав Томић и Милија Вучићевић и најзаслужнији што се својевремено Гвоздац укључио у општинску манифестацију „Сусрети села“.

-Првих година та манифестација ишла је у добром смеру. Градска хала била је препуна посетилаца, а учешће је узимала већина месних заједница. Потом је дошло до  незадовољства појединих месних заједница изазваног радом жирија и ангажовањем у своје екипе лица из других средина изван општине Бајина Башта. Као одговор на то, договорило се више месних заједница Рогачица, Гвоздац, Овчиња, Костојевићи, Јакаљ, Јеловик, Бачевци, Оклетац, Зарожје, Пашина Раван и Сијерач, да се оснује нова манифестација са истим програмом под називом „ Сретењски сусрети“ у Рогачици. „Сусрети села“ наставили су да трају па су се угасили. „Сретењски сусрети“ трају, али више међу организаторима нема месних заједница које су их основале. Ту улогу преузела је Месна заједница Рогачица. Полако и та манифестација губи на интересу. Мислим да је потребно на јасним принципима оживети „Сусрете села“ као кровну манифестацију народног стваралаштва јер још увек наша села имају шта да покажу  и обогате народно баштину – вели Вучићевић.

                                                                      Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest