Гојковић у Музеју ћирилице: Министарство издвојило 37 милиона динара

ByББ ГЛАС

4. март 2024.
Министарка културе Маја Гојковић у посети општини Бајина Башта.Министарка културе Маја Гојковић у посети општини Бајина БаштаМинистарка културе Маја Гојковић у посети општини Бајина Башта

Министарка културе Маја Гојковић у Бајиној Башти

 ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈА – ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Првог понедељка у марту, потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић је посетила општину Бајина Башта.

Одмах по доласку, министарка је у згради општине одржала краћи састанак са делегацијом општине Бајина Башта у којој су, поред председнице општине Весне Ђурић били и помоћник председнице општине за спорт, омладину и туризам Петар Нешковић, директор регионалног Архива у Ужицу и члан Националног савета за културу Жељко Марковић и руководилац пројекта „Дом ћирилице“ и председник Организационог одбора манифестације „Ћирилична баштина“ Синиша  Спасојевић.

Састанак у згради општине
Састанак у згради општине

Председница општине Весна Ђурић је уз добродошлицу захвалила Министарству културе на досадашњој подршци у организацији значајних културних садржаја, посебно на подршци у активностима на очувању ћириличног писма. Министарка Маја Гојковић је изразила задовољство што има прилику да се увери како тече реализација пројекта на припреми Дома ћирилице и будућег музеја у Рачи. Уследила је потом и посета Дому ћирилице у Рачи  и обилазак објекта будућег Музеја ћирилице где је средствима Министарства културе реконструисана зграда некадашње школе за потребе претварања у Музеј. Министарство културе је пре две године за адаптацију бивше школе издвојило 17 милиона динара, а ове године још 20 милиона динара за радове на партерном уређењу и за поставку музеја.

Место будућег музеја ћирилице
Место будућег Музеја ћирилице
Очекује се и поставка музеја
Очекује се и поставка музеја

– Пре две године код мене је дошла на разговор председница општине са значајном подршком познатог музичара Оливера Мандића, са идејом око пројекта за изградњу музеја ћирилице. Ентузијазам је преовладао и Министарство културе је са значајним средствима здушно подржало овај пројекат. Ми очекујемо да већ ове године присуствујемо званичном отварању музеја. Свакако да је веома значајно што Министарство подржава идеју о заштити ћирилице која је важан део нашег националног идентитета – рекла је, између осталог, министарка културе Маја Гојковић. Радови на адаптацији некадашње школске зграде у Рачи су практично завршени. Према речима Синише Спасојевића, руководиоца пројекта „Дом ћирилице“, добијен је један репрезентативан објекат, а будући музеј ће бити круна свих досадашњих активности на очувању ћирилице. Реализација тог пројекта тече брже него што се очекивало. Спасојевић се нада да ће и будућа поставка бити квалитетна и прилагођена очекивању будућих посетилаца и корисника. –  Што се тиче будуће поставке музеја, сигурно је да то не можемо сами и да ће нам бити потребна стручна помоћ научних институција, Матице Српске, Српске академије наука и других. Трудићемо се да пратимо савремене токове, да све буде добро урађено и примамљиво. Радићемо и на томе да имамо и добру сувенирницу, као и све што подсећа на ћирилицу и ћирилично писмо. За ових пет година, од како је кренула иницијатива, ми смо направили значајне кораке. Одмах је кренула Ћирилична баштина, значајна културна манифестација, изградили смо у центру града и парк ћирилице, сада смо дошли и до музеја. Иначе, напомињем да ће овај цео потес око бивше школе, заједно са домом преко реке, имати своју намену – истиче Весна Ђурић, председница општине.

Министарка у манастирском конаку
Министарка у манастирском конаку

После посете Музеју ћирилице министарка културе је посетила манастир Рачу. Том приликом је наишла на срдачну добродошлицу игумана Германа који је уважену гошћу упознао са историјатом манастира и његовом значају на очувању културне баштине српског народа. Игуман Герман је подсетио да је овај манастир место где је постојала чувена Рачанска књижевна и преписивачка школа која је изузетно значајна за очување српске писмености у најтежим временима под турским ропством. Најзначајнија српска ћириличка књига, Мирослављево јеванђеље, овде је сачувана за време Другог светског рата. Патријарх српски господин Павле био је монах у манастиру Рача и захваљујући њему, део светих моштију краља Драгутина Немањића, оснивача и ктитора, може се данас видети у манастиру.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest