Са отварања манифестације (1)Са отварања манифестације Са отварања манифестације (1)

Двадесет и седме Духовне свечаности Дани Раче украј Дрине , у организацији Установе „Култура“ и Фондације „Рачанска баштина“, и под покровитељством општине Бајина Башта и манастира Рача, одржане су у Бајиној Башти од седмог до десетог октобра.  Пандемија короне знатно смањила број посетилаца, па је целокупан програм манифестације реализован у галерији Установе „Култура“.

Већ другу годину заредом Духовна манифестација „Дани Раче украј Дрине“ одржана је у ванредним околностима проузрокованим пандемијом вируса короне. То је свакако утицало на необично малу посету програмским садржајима који су, управо због тога, у целости реализовани у галерији Установе „Култура“.

На отварању манифестације добродошлицу малом броју посетилаца упутили су Милован Јездић, директор Установе „Култура“ и Никола Васиљевић, управитељ  Фондација „Рачанска баштина“.

Васиљевић је нагласио да су се у протеклих 27 година на овој манифестацији окупљала најзначајнија имена српске културе и уметности од којих су неки имали и ту част да добију „Рачанску повељу“. Ово престижно признање ове године није додељено, али је зато добитник другог по рангу признања – „Рачанског печата“  требало да буде Петар Лукић, протојереј ставрофор, старешина Саборне цркве из Београда. Он, међутим, због оправданих разлога није био присутан на манифестацији, па ће му признање бити уручено другом приликом.

Ивана Жигон међу својим Бајинобаштанима

Концерт Иване Жигон
Концерт Иване Жигон

Након најаве програма овогодишње манифестације, у галерији је отворена изложба слика са ликовне академије „Дани Раче украј Дрине 2021“.  На овој сликарској колонији учествовало је десет младих сликара из Бајине Баште, студената Факултета ликовних уметности. Своје колеге са факултета окупила је Милица Васиљевић и први пут организовала сликарску колонију. Она је истакла да се посебно радује што она и њене колеге имају прилику да свој таленат покажу пред суграђанима. Њихове слике ће и након завршетка манифестације остати да красе амбијент галерије.

У наставку програма, у галерији је одржан и концерт духовних песама и поема „Отвори очи, чудесна Симонидо“. Публика је аплаузом поздравила познату глумицу Ивану Жигон, кћерку још познатије Бајинобаштанке Јелене Јовановић Жигон. Ивана је заиста била чудесна, свакако инспирисана пред својим земљацима у Бајиној Башти, где је и раније, најчешће са својом мајком, више пута гостовала. Она је иначе препознатљива по инспиративном казивању поезије, али и као интерпретатор предивних духовних песама. Судећи по аплаузима које је добила на концерту, сасвим је сигурно да је Ивана Жигон својом појавом обележила овогодишње свечаности.

Кипријанов кладенац

Промоција Кипријановог кладенца (1)
Промоција Кипријановог кладенца
ида Нернадић, бронзани кладенац
Вида Ненадић, бронзани кладенац
Позоришна представа Деспот (1)
Позоришна представа Деспот

Зборник „Кипријанов кладенац“ је започео са својим редовним појављивањем пред читалачком публиком пре седам година и замишљен је као збирка поетских и прозних радова књижевних радова  чланова Удружења „Кипријан Рачанин“. Ово је свакако добар пут да књижевни ствараоци из Бајине Баште, највише младих и недовољно афирмисаних, добију прилику да своје радове објављују у једном заједничком зборнику. Књига је у својих седам досадашњих издања значајно допринела стварању једне потпуније слике културног, посебно књижевног, идентитета у Бајиној Башти и, сасвим сигурно, дала снажан подстицај књижевном стваралаштву, нарочито међу млађом популацијом, ученицима основних и средњих школа, студентима и другим поклоницима лепе писане речи. Истовремено је омогућила књижевним ствараоцима из Бајине Баште да изађу из анонимности и широј читалачкој публици презентирају свој књижевни рад.

Представљање Зборника „Кипријанов кладенац 7“ био је такође значајан културни догађај у оквиру „Дана Раче“. Издавач зборника у скромном тиражу од 300 примерака је и овог пута била Народна библиотека „Милош Требињац“. О књизи која је ове године у  целости посвећена песничком конкурсу „Кипријанов кладенац“ говорио је Обрад Додић. Најуспешнијим песницима са конкурса додељена су признања, Златни, Сребрени и Бронзани кладенац, а неколико песника су добили похвале.

ПРОТОЈЕРЕЈ ПЕТАР ЛУКИЋ – ДОБИТНИК РАЧАНСКОГ ПЕЧАТА

Четвородневна културна и духовна манифестација „Дани Раче украј Дрине“ требало да буде завршена у манастиру Рачи доделом Рачанског печата протојереју ставрофору Петру Лукићу, старешини Саборне цркве из Београда, који је, према програму, требао да служи и свечану литургију.

Славодобитник овог значајног признања, међутим, из оправданих разлога није био присутан на свечаности у манастиру Рачи, па ће му значајно признање бити уручено другом приликом.

Протојереј Петар Лукић
Протојереј Петар Лукић
Рачански печат Петру Лукићу
Рачански печат Петру Лукићу

Петар Лукић је рођен у Жлијепцу 1948. године. Основну школу је учио у Факовићима, завршио у Рогачици, а потом завршио Призренску богословију Светог Кирила и Методија. Завршио је студије на Православном богословском факултету у Београду и рукоположен у ђакона 1971. године у Тузли. Од 1971. до 1982. године је служио у Бијељини, а онда је постављен за старешину Саборне цркве у Београду.

Од 2004. године протојереј Петар Лукић обавља дужност председника Првог београдског певачког друштва, најстаријег хора у Србији, који делује под покровитељство Патријарха српског. Налази се и на челу Православног пастирско-саветодавног центра Архиепископије београдско-карловачке. Добитник је Златне значке за 2015. годину коју додељује Културно-просветна заједница Србије. Протојереј-ставрофор Петар Лукић се у јавности истакао заступањем породичних вредности и класичних схватања брака и породице.

 

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest