Савидан у основним школама

 

Свети Сава је српски просветитељ и први српски архиепископ, принц из династије Немањића. Умро је по повратку из Хиландара у бугарском граду Трново 27. јануара 1236. године. Одлуком Совјета Књажевства Србског од 2. јануара 1840. године  27. јануар (Савиндан), на предлог  Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца, је установљен као школска слава.

Дан Светог Саве по традицији свечано се обележава и у свим основним и средњим школама са подручја општине Бајина Башта.

У ОШ “ Свети Сава“ Дан Светог Саве је уједно и Дан школе. Светосавска академија одржана је у холу школе. Том приликом промовисан је 12. број школског листа „Светосавац“.  На славском ручку били су запослени, пензионисан радници и бројни гости. У пензију је је испраћен Драгош Дакић, наставник ликовне културе.

Савиндан у ОШ Рајак Павићевић

У ОШ “Рајак Павићевић“  у централном холу школе одржана је Светосавска академија коју су припремили ученици виших разреда и ђаци трећих разреда са својим наставницима и учитељима. На славском ручку били су запослени у тој школи, њени бивши пензионисани радници и бројни гости. Том приликом у пензију је испраћен учитељ Миливоје Кнежевић из Издвојеног одељења „Милорад Благојевић“ Пилица. Њему је руководилац одељења у Пилици Никола Стаменић у име школе уручио скроман поклон.

-Провео сам у овој школи 40 година и три месеца. Са задовољством могу да кажем да нисам имао проблема са ученицима, родитељима, колегама, руководством школе. Одлазим из колектива који може да служи као пример узорних просветара- рекао је видно узбуђен Миливоје Кнежевић при кратком обраћању на славском ручку.

Свечано је било и у ОШ “ Стеван Јоксимовић“ Рогачица. Осим у централној школи, славски ручак припреман је и у Издвојеним одељењима „Миладин Ковачевић“ Бачевци и на Пашиној Равни. У ОШ “ Душан Јерковић“ Костојевићи изведен је пригодан програм, а славски ручак имали су и сви ученици захваљујући донацији  Влада и Марине Бабић из Костојевића.

Гимназија „Јосиф Панчић“ и Техничка школа годинама Савиндан славе заједно.  Заједнички су припремили и пригодан програм. На славском ручку били су и панзионисани радници тих школа као и више гостију.

Текст и фото:  М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest