Браво за младе хуманитарце: Добра дела „Доброчинитеља“

Доброчинитељ - Једној породици уручен је шпоретЈедној породици уручен је шпорет

У априлу 2019. године у Бајиној Башти основано је Удружење грађана „Доброчинитељ“. Урадила је то група високобразоваиих Бајинобаштана на челу са вероучитељом Ненадом Срећковићем (30). Уз њега су, као оснивачи, дипломирани психолог Марко Гагић, дипломирани правник Божидар Јовановић и професор информатике Милан Јанковић.

Доброчинитељ - Телевизор за Дневни боравак "Ја имам сан"
Телевизор за Дневни боравак „Ја имам сан“

–  Пре званичног оснивања хуманитарне организације „Доброчинитељ“, извели смо за две године 10 акција на подручју општине и помогли исто толико породица у граду, Сијерчу, Заглавку, Црвици, Гвосцу, Пашиној Равни, Својдругу, а једна акција била је намењена деци са Kосова и Метохије. Основни циљеви „Добочинитеља“ су помоћ угроженим породицама, болесној деци и одраслима и подизање свести о потреби да се помогну сиромашне и на други начин угрожене породице – каже Ненад Срећковић, председник тог хуманитарног удружења.

Ови вредни хумантарци иницирали су разне активности приликом којих се сакупљају новчана средства. Тако, на пример, хуманитарне концерте одржали су KУД „Јелек“, рок групе из Бајине Баште, уприличена је улична акустичка свирка, турнир у кошарци, изложба фотографија патријарха Павла коју је помогла Хуманитарна фондација“ Осмех на дар“. „Доброцинитељ“ има преко стотину индивидуалних уплатилаца помоћи и неколико предузећа.

– Све уплате и потрошена средства у хуманитарне сврхе истичемо на друштвеним мрежама тако да су свима доступна. Предузећима објављујемо пуно име, а физичким лицима, ради заштите приватности, само иницијале са датумом уплате и износом тако да се они сами могу лако препознати. Са сваке акције достављања помоћи имамо слике и видео записе као један од видова документације – каже Ненад Срећковић.

Од званичног оснивања „Доборчинитеља, од априла 2019. године, изведено је 8 акција, у Гвосцу, Јагоштици, Злодолу и Бајиној Башти. Угрожене породице добијале су различиту помоћ, од шест оваца, плочица за купатило, фрижидера, веш машине, електричног шпорета до набавке дрва за огрев и плаћања дуга за струју. Деци са посебним потребама из Дневног боравка “Ја имам сан“ поклоњен је телевизор. Уз то пружена је помоћ при лечењу за два суграђанина. “Доброчинитељ је у контакту са Центром за социјални рад  где добија податке о најугроженијим породицама, али и од грађана. Kонтактирају са неким од тих породица и, по њиховом пристанку, уручују им помоћ.

Доброчинитељ - Захвалница СО Бајина БаштаЗАХВАЛНИЦА ОД ОПШТИНЕ

Општина Бајина Башта препознала је значај и вредност рада „Добочинитеља“ па се он нашао у групи оних који су добили Захвалницу поводом Дана општине Бајина Башта.

Грађани и предузећа, ако желе да помогну рад „Добочинитеља“, средства могу уплаћивати на жиро рачун  200-3091670101917-33.

 

 

 

KО ЈЕ НЕНАД СРЕЋKОВИЋ

Доброчинитељ - Ненад Срећковић, председник Удружења
Ненад Срећковић

Покретач ове хуманитарне мисије и оснивања Удружења „Доброчинитељ“ је вероучитељ Ненад Срећковић из Бајине Баште. Основну школу завршио је у ОШ “Рајак Павићевић“, средњу у Техничкој школи из Бајине Баште, а Богословски факултет у Београду. Верску наставу изводи основцима у Рогачици, Пилици, Оклецу, Гвосцу, Пашиној Равни и Љештанском.

– Постоји пуно оних којима је помоћ потребна. Са малим прилозима и заједничким снагама појединаца и фирми могуће је помоћи људима. Ми ћемо се трудити да будемо још активнији – наглашава  Ненад Срећковић.

Пред објављивање ове репортаже у електронском издању ББ гласа стигла је вест да су „Добочинитеља“ финансијски и волонтерски подржале  обе градске школе, ОШ “Рајак Павићевић“ и ОШ „Свети Сава“.

 

М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest