Богат петодневни програм 6. Ћириличне баштине

ByББ ГЛАС

13. мај 2024.
Конференција за медије - Ћирилична баштина

На конференцији за штампу, која је одржана 13. маја у сали Скупштине општине, организовала  ју је Манифестација Ћирилична баштина из Бајине Баште, представљен је њен овогодишњи програм. Конференцију је отворио директор Установе Култура Милован Јездић.

Милован Јездић и Синиша Спасојевић
Милован Јездић и Синиша Спасојевић

– Ово је традиционална манифестација  која се  одржава сваке године у нашем граду током друге половине маја. Посвећена је  првенствено  српском језику и очувању ћирилице. Њен организатор је Установа Култура , а покровитељ општина Бајина Башта. Помоћ пружају ТО Тара- Дрина, Матица српска, Канцеларија за младе, Народна библиотека „ Милош Требињац“ и НП Тара. Манифестација расте из године у годину. Посебно смо задовољни одличном сарадњом са Матицом српском  Ове године припремљен је богат петодневни програм. – рекао је председник Организационог одбора Ћириличне баштине Синиша Спасојевић. Више о програму говорили су остали чланови Организационог одбора.

Конференција за медије

Манифестација ће почети 22, а завршити се 26. маја. Првог дана  у 19 часова , у управној згради НП Тара биће свечано отварање уз културно- уметнички програм. У 20 часова  уследиће промоција књиге Момчила Вуковића Бирчанина „  Династија Немањића, жене владара, задужбине и црква 1.168-1371).“ Другог дана  у Парку ћирилице  у 15 часова  одржаће се  радионица студената Филозовског факултета из Новог Сада под називом „Азбуки веде“.У 16 часова  у управној згради НП Тара почеће радионица „ Трагом реформатора српске ћирилице : Мркаљ- Милованов- Караџић“. У 18 часова  у Биоскопу „Влаја“ је  промоција  књига Стевана Јешевића.Т рећег дана  у манастиру Рача служиће се  у 8 часова литургија на празник  Светих Ћирила и Методија,  у 18 часова у Дому  ћирилице  промоцију  нових издања  Одељења за књижевност  и језик Матице српске имаће  професор  др Исидора Бјелаковић и мр Милена Кулић. На истом месту у 19 часова отвориће се изложба ћириличних минијатура. Пола сата касније предавање на тему „ Српски језик и ћирилица у Дубровнику“ одржаће др Злата Бојовић након чега ће јој бити уручена „Ћирилична даровница“ као њеном петом добитнику. Четврти дан је резервисан за  културно-уметнички програм  ученика  Средњошколског центра  Пале у Биоскопу Влаја са почетком у 18 часова. У наставку програма обавиће се додела Ћириличних захвалница, а на Тргу „ Душана Јерковића“ „ Ружа у мећави“ биће отворена изложба  посвећена Петру Кочићу,  уз пропратно  предавање професора Зорана Пејашиновића. У 20 часова  у Биоскопу „Влаја“  је монодрама „На Дрини ћуприја“ у извођењу Тихомира Станића.  Последњег дана  одржаће се трка беба у Парку ћирилице у 10 часова. У 11 часова је додела награда победницима на три конкурса. У 20 часова   у Биоскопу „Влаја“ наступиће Перо и Милош Зубац са  бендом. Током трајања Манифестације Ћирилична баштина  на Тргу „ Душана Јерковића“  биће отворен Светосавски сајам.

Текст и фото: М.Андрић

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

Директор Установе Култура Милован Јездић захвалио се  истоименој установи из Горњег Милановца за поставку изложбе  ћириличних минијатура и најавио хуманитарну акцију. -Жеља нам је да током  Ћириличне баштине сакупљамо новчане прилоге који су намењени за помоћ у одласку најдаровитијих бајинобаштанских ученика на међународна такмичења- истиче Јездић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest