ПОСЕТА КОСОВУ У МЕТОХИЈИ

Црквене општине Бајина Башта и Агенција Епархије жичке Јеж, организовале су тродневно поклоничко путовање на Косово и Метохију. Намесник отац Милинко Лукић предводио је 28 Бајинобаштана. Међу њима био је и председник Скупштине општине Бајина Башта Младен Лукић.

-Провели смо три незаборавна дана, уз два ноћења, са нашим народом на Косову и Метохији. Мислим да би сваки Србин требало да учини нешто овако. Били смо на Газиместану, у Грачаници, на литургији  код порушене цркве Свети Архангел у Призрену, спаљене  Богородице Љевишке  и Саборне цркве у погрому 2004. године. У Призрену смо посетили и Богословију у коју су се вратили студенти теологије  2015. године. Стегло ми се око срца кад сам видео да Високе Дечане чувају КФОР и косовска полиција – каже Младен Лукић.

Посета Косову и Метохији 02

Посета Косову и Метохији 03

Посета Косову и Метохији 04

Пун утисака је и Синиша Спасојевић, заменик директора у Туристичкој организацији Тара-Дрина.

– Једно је прича, друго је кад посетите Косово и Метохију и сами се уверите уз каквим условима ту живи наш народ. Били смо у Ораховцу,  где у две улице на периферији града, живи 232 наша сународника. Тамошња црква и порта су место где се они окупљају. Одушевила ме спремност и решеност тих људи да остану у свом завичају и поред изузетно тешких услова за живот – истиче Синиша Спасојевић.

Радош Цвијић радо и често иде на поклоничка путовања. Ишао је и овај пут.

-Било је прелепо. Где год смо дошли, наш народ нас је срдачно дочекивао. У Великој Хочи спавали смо код њих по кућама. Свако од нас се спријатељио са својим домаћином и та веза ће наставити да живи. Жеља ми је да поново одем на Косово и Метохију. При крају посете поклоници су били у манастиру Бањска и Будисавци.

ПОМОЋ ПОРОДИЦИ ЂУРИЋ

Бајинобаштани су учествовали у куповини и подели поклона деци из посећених места на Косову и Метохији. Такође су дали свој прилог у прикупљању средстава за изградњу куће породици Радоша Ђурића  из Осојана  у општини Исток. Заједно са Удружења Срба за младе из Београда прикупљено је хиљаду евра.

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest