Бајина Башта – СКРОМНО ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН

Ломљење славског колача у школи из РогачицеЛомљење славског колача у школи из РогачицеЛомљење славског колача у школи из Рогачице

Савиндан, 27. јануар, је школска слава која се обележава у свим просветним установама у знак сећања на првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства Светог Саву. Свети Сава се сматра  зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа. Због вирусне епидемије, овогодишњи Савиндан прослављен је скромно  у свим основним у средњим школама са подручја општине Бајина Башта. Изостале су уобичајене приредбе и ручкови.  Обављено је само ломљење славског колача и послужење житом мањег броја запослених у образовању.

Обележавање Савиндана у школи у Рогачици
Обележавање Савиндана у школи у Рогачици
Славски ручак у рогачичкој цркви

Савиндан су славиле и цркве. Према речима свештеника Владете Никитовића  из цркве Христовог Вазнесења из Рогачице , домаћин славе био је Горан Богдановић из Костојевића. Он је у црквеном дому  приредио славски ручак за мањи број званица . Пре тога одржана је литургија и традиционално рецитовање ученика основаца којима је црква поделила пригодне пакетиће .

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest