Ивану Марковићу сертификат за добро управљање

Развој знања и вештина државних службеника кључни је корак ка квалитетнијим јавним услугама за све грађане и већој одговорности и ефикасности локалних самоуправа – истакнуто је на обуци „Изградња капацитета за добро управљање на локалном нивоу“ који је програм Swiss PRO организовао половином децембра 2021. године у Београду.

Представник општине Бајина Башта на овом догађају био је Иван Марковић, дипломирани правник, запослен у Општинској управи. Њему је, као и осталим представницима 32 локалне самоуправе из Србије, додељен сертификат за успешно похађање обуке за добро управљање и тренинга за тренере. Иначе, програм обуке подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије. Влада Швајцарске је већ 30 година посвећена хуманитарној и развојној сарадњи са Србијом, а добар део те подршке тиче се управо локалних самоуправа.

Иван М. Марковић
Иван М. Марковић

Дејан Милетић, в.д. директора Националне академије за јавну управу истакао је да унапређење рада јавне управе представља заједнички циљ, а јачање капацитета државних службеника је кључни корак на том путу.

– Знање се једино дељењем умножава и драго ми је што је управо ширење знања оно што нас је све окупило. Национална академија је друга кућа за све запослене у локалним самоуправама, постаните њен активни члан и ојачајте наш рад, као и ваше капацитете –  истакао је Милетић и најавио даљу сарадњу са Владом Швајцарске.

– Добро управљање је суштинска ствар свих друштава заснованих на демократији, владавини права и људским правима. Оно што ме је мотивисало да учествујем у једном оваквом пројекту и представљам нашу општину јесте да уђем, у срж спровођења реформи локалног управљања, посебно унапређењу транспарентности, координисаном планирању , успостављању локалних механизама одговорности, одговорном управљању јавном имовином и што већем учешћу грађана у доношењу одлука на нивоу локалне самоуправе. Промоција принципа доброг управљања има за циљ побољшање квалитета услуга на локалном нивоу, а самим тим и квалитета живота грађана. Моја жеља као младог човека јесте, да дам што већи допринос развоју нашег града, желим да останем да живим и радим у Бајиној Башти и волео бих да што је више могуће младих остане овде, да заједно радимо на побољшању квалитета живота у нашем граду, због тога је веома важно да што више учимо, радимо на неким новим вештинама и будемо што активнији чланови друштва – рекао је Иван Марковић, приликом добијања сертификата.

Марковић је дипломирао на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву. На последњој седници Скупштине општине која је одржана у децембру 2021. године изабран је за председника управног одбора Центра за социјални рад Бајина Башта. Тренутно ради на припреми за полагање правосудног испита јер је то, како сам истиче, основни услов за даље каријерно напредовање у правосуђу.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest